Egeli Gazete

Arkeolojik alan ve nekropol üzerine maden ocağı: Koruma Kurulu tespit etti, yapılamaz dedi

Arkelojik alan ve nekropol üzerine maden uçağı kurulduğunu fark eten Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu derhal kaldırılmasını istedi. Bölgeyi Birinci Derece Sit ilan eden Kurulun kararı Resim Gazete’de yayınlandı.
Arkeolojik alan ve nekropol üzerine maden ocağı: Koruma Kurulu tespit etti, yapılamaz dedi
Haberler / Güncel
8 Temmuz 2024 Pazartesi 08:48

 

ELANUR SARIKAYA/EGELİ GAZETE-Tüm itirazlara rağmen taş ve maden ocaklarının orman ve yeşil alanlar ile tarım arazileri gibi bölgelere yapılması devam ederken Aydın’da arkeolojik alan ve nekropol üzerine bile kurulması şaşkınlığa neden oldu. Durumu fark eden Aydın Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu maden ocağının faaliyetlerine derhal son verilmesini istedi.  Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanan kararında, “İzinsiz uygulamaların durdurulması. Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında bu alanlarda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi ve bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir kazı yapılmaması” ifadeleri dikkat çekti.

KAYA MEZARI YANGINDA DA ZARAR GÖRMÜŞ
Koruma Bölge Kurulu kararında şu bilgiler verildi: “Aydın’ın Çine ilçesi Sarıköy Mahallesi’nde devlet ormanı vasfındaki 101 ada 1 parsel ve Altınabat Mahallesi’nde tarla vasfındaki 171 ada 1-2 parsel ve devlet ormanı vasfındaki 1 ada 1 ve tar 171 ada 3 parselde maden sahası içinde arkeolojik alanlar ve kaya mezarları bulundu. Yaylacık Nekropolü ve Sakalar Mevkii Arkeolojik yerleşim alanı ve nekropolünün birinci derece sit ilan edilmesine. Sarıköy Mahallesi 101 ada 1 nolu parseldeki kaya oygu mezarın bitişiğindeki bölgede çıkan orman yangını nedeniyle mezarın bulunduğu kaza yapısının devrilerek kültür varlığına zarar görme ve çevreyi can mal güvenliği açısından tehlike taşıyor. İvedilikle önlem projesi yapılması gerekir.”

HER ÖLÇEKTEKİ PLANLAR İPTAL
Kurul ayrıca bu alandaki her ölçekteki plan uygulamasının durdurulmasına karar vererek, “1/25.000 ölçekli plan kararları ve notlarının alanın sit statüsünün dikkate alınarak yeniden yapılması ve ilgili idarelerince onaylanması. İzinsiz uygulamaların durdurulması.  Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında bu alanlarda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi ve bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir kazı yapılmaması. Yeni tarımsal alanlar açılmaması. Taş, toprak, kum alınmaması, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden ocaklarının açılmaması, toprak , cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesi” tespitlerini de kayda geçirdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete