Egeli Gazete

Bakan Kurum'dan İzmir körfezi değerlendirmesi: Sorumluları İzmir Körfezi'nde yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de körfez kirliliği ile ilgili açıklamalar yaptı. Kurum, geçen dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e atıf yaparak, "Sorumluları İzmir Körfezi'nde yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır" ifadelerini kullandı.
Bakan Kurum'dan İzmir körfezi değerlendirmesi: Sorumluları İzmir Körfezi'nde yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır
Haberler / Güncel
5 Eylül 2024 Perşembe 12:09

EGELİ GAZETE- Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'de körfez kirliliği ile ilgili açıklamalar yaptı. Kurum, geçen dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e atıf yaparak, "Sorumluları İzmir Körfezi'nde yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır" ifadelerini kullandı. Kurum, aynı zamanda İzmir Büyükşehir  Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı körfez kirliliği ile ilgili bilim kurulu toplantısına  davet ettiklerini fikirerini almak istediklerini söyledi. Fakat Tugay'ın yurtdışında olmayı tercih ettiğini belirtti. 

"SORUMLULARI KÖRFEZDE YÜZECEĞİZ DİYENLER"

Yüksek miktarda katı atık dip çamuru orta körfeze arıtılmadan aktarılmaktadır. İzmir Körfezi'nin dibinde birikiyor, buradaki derinliği azaltıyor, canlı yaşamını derinden etkiliyor. Körfezde yaşanan çevre felaketidir. Ekosistem durma noktasına gelmiştir. İzmir Körfezimiz ölmektedir. Sorumluları İzmir Körfezi'nde yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır.

"KÖRFEZ TARİHİN EN KÖTÜ DURUMUNDA"

İzmir'de 6 miligram oksijen olması gerekirken ölçtüğümüz seviye 1.8, yer yer sıfıra düşmüş durumdadır, denizde oksijen kalmamıştır. Kirlilik parametrelerinin 2020 yılından sonra ciddi miktarda artış yaptığı görülmüştür. İç körfezde zararlı maddeler sınır değerinin tam 2 kat üzerindedir. İç körfezde deniz sirkülasyonu durma noktasına gelmiştir. Körfezin bazı noktalarında yaşam kalmamıştır, balıklarımız oksijensiz kaldığı için ölmüştür. 25 aktif 7 derenin sonucuna baktığımızda içler acısı olduğunu görüyoruz. Tarihin en kötü durumundadır.

"ÇİĞLİ'DEKİ TESİS DÜZGÜN ÇALIŞTIRILMIYOR"

Körfezi temizlemek için büyük kanal yapılmıştı. 5.5 kat daha fazla katı ve kirli maddeyi denize bırakmaktadır. Bu İzmir Körfezi için hayati bir sorundur. 5 senede 6 milyondan fazla ceza uygulaması gerçekleştirdik. Çiğli'deki tesisin düzgün çalıştırılmaması nedeniyle.

İzmir'in her zaman yanında olduk. Yangında, depremde yanına koştuk. Bayraklı'da sokak sokak gezdik. İzmir için yapılması gerekenleri hep birlikte dertlenerek emek vererek mücadele ettik. Biz bakanlık olarak İzmir için sorumluları izleme ve denetim görevimizi yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz.

İnşallah kurulumuz yerel yönetimlere yol gösterecek, bilim insanlarımız yerel yöneticiler için kirlilikle mücadeleye dair yol haritalarını belirleyecek. İzmir Körfezi kaderine terk edilemez, ecdadımızın emaneti, mavi vatanımız. 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete