Egeli Gazete

Çalık Urla’da 3,39 hektarlık alanda daha santral kuruyor: ÇED süreci başladı

Urla’nın Demircili Bölgesi Kuşçular Mahallesi’nde kurulu rüzgar enerji santralinin yanında güneş enerji santrali için de çalışma başlatıldı. 10 yıl önce başlatılan hukuk mücadelesi sürecinde İzmir 3. İdare Mahkemesi’nce görevlendirilen bilirkişi raporunda, “Santralin kurulacağı bölge Türkiye’nin kuş göç yollarının ortası. Her yıl 50 bin kuş bu alanı kullanarak göç ediyor. Proje alanında yapılan tespitlerde burada bulunan 35 kuş türünden 2’si ciddi, 14’ü de risk altında. Endemik bitkiler açısından önemli bir rezerv alanı. En önemlisi de yerleşim yerlerine 700 metre uzaklıkta” uyarıları yapılmıştı.
Player yükleniyor...
Haberler / Genel
20 Haziran 2023 Salı 08:00
KEREM YEĞİNBOY/EGELİ GAZETE-Türkiye’nin en özel doğa harikası alanlarına sahip Urla’da santral baskısından kurtulamadı. Çalık Holding tarafından Urla’nın Demircili Bölgesi Kuşçular Mahallesi’nde 10 yıl önce faaliyetine geçirilen rüzgar enerji santrali yanına şimdi de güneş enerji santrali kuruluyor. Urla’da tamamı tarım ve orman olanı olan 3,39 hektar alanda kurulması planlanan santralin ÇED sürecinin başlatılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce gerekli onay verildi. Santralin Urla’da Kuşçular Mahallesi 271 Ada 1 Parsel, 272 Ada 1 Parsel mevkiinde Çalık Demircili Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulacağı bilgisi verildi. Demircili, Akçahisar, Cumaliköy ve Gızılıgediği Mevkiilerinde 16 adet türbinden oluşan Demircili Rüzgar Enerji Santrali (40,00 MWm/ 40,00 MWe) projesi işletiliyor. ÇED süreci başlatılan yeni santralle birlikte toplam kapasitenin ve faaliyet alanı genişletilecek. TARIM ALANI Açıklanan ÇED dosyasında, “GES sahalarının mülkiyet dağılımına bakıldığında büyük bölümü Maliye Hazinesine, küçük bir bölümü de tescil harici alanlardan oluşmaktadır. 1/25.000 Ölçekli Topoğrafik Harita Ek-3’de İzmir - Manisa Planlama Bölgesi Onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; proje alanı tarım alanı, üzerinde kalmaktadır. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı K18 Paftası, Lejandı ve ilgili Plan Hükmü Ek-5’da yer almaktadır” ifadeleri dikkat çekti. KUŞLARIN GÜÇ YOLLARININ ORTASI Bölgede 10 yıl önce izin verilen rüzgar enerji santraline karşı yöre halkı hukuk mücadelesi başlatmıştı. İzmir 3. İdare Mahkemesi’nce görevlendirilen bilirkişi raporunda, “Santralin kurulacağı bölge Türkiye’nin kuş göç yollarının ortası. Her yıl 50 bin kuş bu alanı kullanarak göç ediyor. Proje alanında yapılan tespitlerde burada bulunan 35 kuş türünden 2’si ciddi, 14’ü de risk altında. Endemik bitkiler açısından önemli bir rezerv alanı. En önemlisi de yerleşim yerlerine 700 metre uzaklıkta” uyarıları yapılmıştı.      

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete