Egeli Gazete

Çeşme’de dört dörtlük bir rant: Halkın kullandığı koy 56 milyon liraya ihale edildi

Bir yandan Çeşme Projesi ile yüzölçümünün yüzde 55’i yapılaşmaya açılmak istenen Çeşme’de halkın kullandığı sınırlı alanlar da kiralanıyor. Çeşme’de halkın serbestçe denize girdiği birkaç koydan biri olan Göcücek Koyu da kiralanarak halkın kullanımına sınırlama getiriliyor. Çevre sakinlerinin karşı çıkmasın rağmen kiralama ihalesi yapıldı ve fiyat 56 milyon liraya kadar çıktı. Bu fiyatı koyu korumak isteyen çevre sakinlerinin kurduğu Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği ( GUDODER) verdi.
Player yükleniyor...
Haberler / Güncel
28 Temmuz 2023 Cuma 14:18
CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE-Bir yandan Çeşme Projesi ile yüzölçümünün yüzde 55’i yapılaşmaya açılmak istenen Çeşme’de halkın kullandığı sınırlı alanlar da kiralanıyor. Çeşme’de halkın serbestçe denize girdiği birkaç koydan biri olan Göcücek Koyu da kiralanarak halkın kullanımına sınırlama getiriliyor. Çevre sakinlerinin karşı çıkmasın rağmen kiralama ihalesi yapıldı ve fiyat 56 milyon liraya kadar çıktı. Bu fiyatı koyu korumak isteyen çevre sakinlerinin kurduğu Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği ( GUDODER) verdi. DOĞAL SİT ALANINA BÜYÜK ZARAR VERİLDİ Gücücek Koyu, Çeşme ‘de halkın ücretsiz olarak denize girebildiği artık çok az kalan koylardan biri. Bu koy civarda bulunan 9 site ve Ovacık köylüleri tarafından uzun yıllardır kullanılıyor. 6-7 yıl kadar önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu koy kiraya verildi. Kiracı firma çok sayıda hukuksuz uygulama yaptı, doğal sit alanına büyük zarar verdi. Burada yaşayan halkın haklı mücadelesi ile kira sözleşmesi feshettirilerek koy geri kazanıldı. Bir benzeri geçen yıl Çiftlikköy Altınkum ‘da yaşandı. Halkın haklı mücadelesi ile plaj işletmesinin ruhsatı iptal edildi. KORUMAK İÇİN İHALEYE GİRDİLER Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği ( GUDODER) adına açıklama yapan Avukat Seher Gacar, “Anayasa ile teminat altında olan, halkın sahilleri özgürce kullanma hakkını elinden alan sahillerin kiralanması uygulamasına  karşıyız. Bu bağlamda 20 -30 yıldır halkın özgürce yararlandığı Gücücek koyunun  kiralanmasına da  karşıyız. Maalesef kısa bir süre önce bakanlığın yine bu koyu ihaleye çıkardığını öğrendik. Koyun halkın kullanımına kapatılmasına  ticarî kâr hırsı ile bir kez daha doğal sit alanı olan bu sahilin mahvedilmesine   engel olmak için biz de ihaleye katıldık.  İhale  bedeli 56 Mılyon TL ye kadar çıktı ve  en yüksek teklif derneğimiz tarafından verildi” ifadeleri dikkat çekti. GİRİŞ ÜCRETSİZ OLMALI Gacar şu bilgileri de verdi: “Amacımız kuruluşumuzdan bu yana aynı. Sahiller halkındır, girişi ücretli olamaz. Halkın denize girmek için ne özel teşebbüse ne de devlete ücret ödemesini doğru bulmuyoruz. Bu aşamadan sonra üyelerimiz ve yönetim kurulumuz ile görüşerek ihalenin iptali ve Gücücek koyunun halk plajı olarak kalması için 30 Temmuz Pazar günü saat 17.00’de  Gücücek koyunda  basın açıklaması  yapılmasına  karar verdik.  Başta  Ovacık halkı olmak üzere tüm çevreci dostlarımızı basın açıklamasına davet ediyoruz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete