Egeli Gazete

Erdoğan İsveç’in NATO üyeliği kararını onayladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin kararı imzaladı.
Erdoğan İsveç’in NATO üyeliği kararını onayladı
Haberler / Türkiye
26 Ocak 2024 Cuma 09:56

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokol Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmüştü. Görüşmelerin sonunda teklif, oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287’sinin oyuyla kabul edilmişti. 55 milletvekili teklife ret oyu verirken, dört milletvekili çekimser oy kullanmıştı.

Meclis’teki bu kararının ardından İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Erdoğan da İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nı imzalayarak ilgili protokolü onayladı.

Ne olmuştu?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılmak için resmi başvuruda bulunmuş ama Türkiye iki ülkenin adaylıkları konusunda ‘endişeleri olduğunu’ kaydetmişti.

Haziran 2022’de İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO zirvesinde Türkiye iki ülkenin NATO üyeliğine itirazından vazgeçmiş, İsveç ve Finlandiya da buna karşılık Türkiye’nin endişelerini gidermek üzere özellikle Türkiye’nin ‘terör şüphelisi’ olarak tanımladığı kişilerin iadesi ve terörle mücadele için adımlar atacaklarını belirtmişti.

İsveç’te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemine izin verilmesi, İsveç’te Erdoğan maketiyle yapılan eyleme soruşturma açılmaması ve Today’s Zaman’ın eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş gibi isimlerin Türkiye’ye iade edilmemesi ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bunun üzerine Finlandiya’nın üyeliğini onaylayabileceklerini ama İsveç’in ‘destek beklememesi gerektiğini’ söylemişti.

Böylece Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Finlandiya daha sonra resmen NATO üyesi olmuştu. İsveç’in üyeliğiyse bekletiliyordu.

10 Temmuz 2023’teyse Erdoğan, bugün NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Litvanya’nın başkentindeki NATO zirvesinde görüşmüş, İsveç’in üyeliği için yeşil ışık verilmişti.

Bunun üzerine önceki ay İsveç’in uzun süredir beklediği katılım protokolü, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.

Bir ülkenin NATO’ya girebilmesi için mevcut tüm üyelerin bunu onaylaması gerekiyor.

NATO ülkelerinden, İsveç’in üyeliğini sadece Türkiye ve Macaristan onaylamamıştı. Türkiye’nin de onaylamasıyla beraber gözler Macaristan’a çevrildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete