Egeli Gazete

Gediz Deltası’nı 30 yıl tehdit edecek karar yayınlandı: Serbest Bölgeyi işletecek firma belli oldu

Menemen Serbest Bölgesi’ni 30 yıl işletecek firma belli oldu. Gediz Deltası Sulak Alanı tampon bölgesi sınırlarındaki alan imar plan değişikliklerine Şehir Plancıları Odası dava açmıştı.
Gediz Deltası’nı 30 yıl tehdit edecek karar yayınlandı: Serbest Bölgeyi işletecek firma belli oldu
Haberler / Genel
29 Mayıs 2024 Çarşamba 10:15

UMUT TOKTAŞ/EGELİ GAZETE-UGediz Deltası Sulak Alanı tampon bölge sınırı içinde yer alan Menemen Serbest Bölgesi için bugün yayınlanan Resmi Gazete’de önemli bir karar yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı kararında, “Menemen Serbest Bölgesinin kurulup işletilmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulmasına 3218 sayılı Serbest Bölgeler Konunun 2. Maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. Kararda ayrıca “Menemen Serbest Bölgesinin kurup işletmek üzere MENSER Menemen Serbest Bölgesi kurucu ve işleticisi Anonim Şirketi 30 yıl süreyle yetkili kılınmıştır” ifadeleri de yer aldı.

 

SULAK ALAN TAMPON BÖLGESİNDE 299 HEKTARLIK ALAN

Menemen’de yer alan yaklaşık 299 hektarlık alana serbest bölge yapılabilmesi için imar planı değişikliğini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yaptı.

 

Bu planla birlikte “ağaçlandırılacak alan” bölgesinde kalan alanın statüsü değiştirildi. Ticaret Bakanlığı’nın tabile birlikte bölgenin statüsü “serbest bölge” olarak ilan edildi. Plan açıklama raporunda planlama alanının “Gediz Deltası Sulak Alanı Tampon Bölge Sınırı” içerisinde kaldığı da vurgulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüş yazısında söz konusu sahanın bir kısmının 1998 yılında Ramsar Alanı olarak ilan edildiği ve Türkiye’nin 14 Ramsar Alanı’ndan biri olduğu belirtildi.

Görüş yazısında Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesi uyarınca söz konusu sahada sanayi faaliyetlerine izin verilmeyeceği ifade edildi. Bu bölgede sadece alım satım faaliyeti, depolama faaliyeti, idari bina, sosyal tesisleri kurulabilecek. Plana eklenen plan hükümleri ile birlikte söz konusu alanda yapılacak çalışmalarda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen hususlara dikkat edileceği ifade edildi.

ŞEHİR PLANCILARI ODASI PLANLARA DAVA AÇTI

İlçenin Maltepe Mahallesi ile İzmir Serbest Bölge (İZBAŞ) arasında kalan 1 milyon 501 bin 130 metrekare büyüklüğündeki alanın mülkiyetini elinde bulunduran Menemen Belediyesi araziyi 3 kez satışa çıkarmıştı.  Ancak satış kararı İzmir Serbest Bölge tarafından yargıya taşınmıştı. Öte yandan Şehir Plancıları Odası, bölgeyi serbest bölge ilan eden Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla dava açmıştı.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete