Egeli Gazete

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde '90 dakika' tartışması

İzmir Büyükşehir Belediyesine UKOME’nin üçüncü kez reddettiği kent içi ulaşımda 90 dakikada aynı ücretin ödenmesi önerisini reddetmesi damga vurdu.
Player yükleniyor...
Haberler / Yerel Yönetimler
14 Haziran 2024 Cuma 21:18

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE-UKOME’nin kent içi ulaşımda 90 dakikada aynı ücretin ödenmesiyle ilgili kararı üçüncü kez reddetmesi İzmir Büyükşehri Belediye Meclisinin Çeşme’de yapılan toplantısında CHP ve Ak Partili Meclis üyeleri arasında tartışmalara neden oldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bugünkü iptal gerekçesini okudunuz mu? Biz ortak akla AK parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, 'ben 90 dakikayı geri getireceğim' dediğinde vardık. 90 dakika İzmir'de zaten uygulanıyordu. Yeni bir uygulama değil. İZBAN ile ilgili bir şey söylüyorsunuz ama konu o değil. Bu toplantıda 90 dakika 4736 sayılı kanunun 1. madddesine aykırı diyerek reddetmişler. Bu madde ise bu kanun kimin ücretsiz bineceğini belirler diyen bir kanun. Yani belediyenin böyle bir hakkı yok diyor. Oysa biz ücretsiz binişten bahsetmiyoruz. Biz bu konuda zaten fikir birliği içerisindeydik. Bugün ret oyu verenlerden biri Jandarma temsilcisi. Devleti temsil edenler belli ki oraya bir karar almak üzere gelmişler. Gerekçe olarak da belediye böyle bir kararı alamaz diyor. Biz diyoruz ki bu ücretsiz biniş değil. Vatandaş ilk binişte zaten ödüyor. Daha önceden teknik bilgiler de verildi. Çarşamba günü kabul edilen tarife teknik kurula gitmedi. İZBAN'da zaten kredi kartı geçmiyor. Aktarmalı binişlerde İZBAN'ın yükünü belediye üstlendi. Bu görünen o ki siyasi olarak belediyenin bu kararı almış olmasını uygun bulmuyorsunuz. Zarar verdiğiniz insanlardır. Bu karardan etkilenen sadece CHP'ye oy vermiş insanlar değildir. AK Parti'ye oy veren insanlara da uyguluyorsunuz. Yapay gerekçeleri kenara bırakın ve bir dahaki toplantıda onaylanması için bir imkanınız olduğuna inanıyorum. Onu kullanın ki insanlarımız ilave ücret ödemesinler" dedi.

 

İLK UKOME TOPLANTISINDA 90 DAKİKAYI GEÇİRELİM

 

Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Yıldız, " 90 dakika uygulaması yaptığınız zaman bir vatandaş ESHOT'a bindi 20 dakikalık bir yere geldi. İşini halletti ve tekrar 90 dakika içerisinde dönüyor. Bunun usul ve yöntemleri nasıl olacak? Biz millet olarak yardımı severiz, radar görsek sellektör yaparız. Vatandaş İZBAN'dan iniyor. Orada bekleyen vatandaşlar benim yerime basar mısın? diyor ve biz basıyoruz. Bunlarla ilgili geçmiş yıllarda 5 dakika bir aktive süresi konulmuş. Siz ne yapıyorsunuz o kartı bastığınızda kamu yararı dediğiniz hakkı başkasına kullandırıyorsunuz. Kredi kartı nasıl kullanacak, nasıl kullanılacak? Biz diyoruz ki, göreve geldiğiniz günden bugüne kadar ortak akıl iradesi beyan ediyorsunuz. Her ne kadar beyanı basın üzerinde tartışsanız da diyoruz ki hemen önümüzdeki hafta ilgili müdürler usul ve yöntemleri konuşsunlar. İlk UKOME toplantısında 90 dakikayı geçirelim. Bu hafta ücret için bir artışı oy birliğiyle geçirdik. 90 dakikada samimiyseniz ilgili bürokratlar bir araya gelsin ve uygulama usullerini sorsunlar" ifadelerini kullandı.

 

BU MESELEYİ KENT GÜNDEMİNDEN KALDIRALIM

 

Yıldız ise Tugay'a yanıt olarak, "ESHOT'ta tramvay'da kredi kartı basıyoruz. Tramvay'dan inip İZBAN'a binince neyle ulaşıma basacak? Verdiğim örnek mikro bir örnek. Meclis önergelerini okuyoruz. Eklerini de koyuyoruz. Siz genel kurul yapıyorsunuz ancak yazılı önerge yok. Bizim görevimiz kurumlar arasındaki doğacak problemleri siyasi mekanizmalarla ortak akla yönlendirmektir. Bir tarafta İZBAN'ı temsil eden devlet yetkilileri bilgilendirilmedik diyorlar. Büyükşehir bürokratları ise  bilgilendirdik diyor. Ben de bir çağrı yapıyorum; samimiyseniz önergenin altını koyun. Önerge başlığı ile konu konuşulmaz. Biz nasıl işleyeceğini soruyoruz. Geliniz maddeleri belirleyelim, esasları netleştirelim. Çıkan metni oylayalım. Açık bir teklif sunuyorum. bunda ne bir siyaset yaklaşımı var ne engelleme yaklaşımı var. Samimi bir şekilde bir davet var. Gelin bu meseleyi kent gündeminden kaldıralım" ifadelerini kullandı. 

 

İNSANLARA SÖZ VERDİK, REDDETMEYİN

Tugay da , "İzmir'im kart var, gerekçeniz bu mu? Daha önce görüşüldüğünde teknik komiteye gelsin gerekçesiyle kabul edilmemişti. Bu görüşmede 'ücretsiz bindirme kararı alamazsınız' dediler. Açıkçası 'ücretsiz bindirmeyin' dediler. UKOME kararına bu yazıyor. İZBAN'da kredi kartı yok diyorsunuz. İZBAN kabul etmediği için yok. Uygulamada kabul etmiyorsunuz sonra onu gerekçe göstererek hayır diyorsunuz. İnsanlarımıza söz verdik. Hamza Dağ da ben de söz verdim. 2. defa getirdik. Olmadı 3.,4.,77 defa getireceğiz. Bunu kabul ettiğiniz takdirde insanlar 90 dakikadan faydalanacak. Şu ana kadar yaptığınız gibi reddetmeniz durumunda insanlar faydalanamayacak  " dedi. 

 

UKOMEYE SUNDUĞUMUZ ÖNERGEYİ GETİRİN

 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız önergeye ilişkin yaptığı konuşmada, "AK Parti grubu bir meseleyi gündeme getirdiğinizde tüm paydaşlar ile görüşür ve tüm evraklara bakar. Orataya attığımız her iddianın gerçekliği vardır. İzmir ulaşımına sizden önceki dönemde de destek verdik. Eleştirilker de getirdik. 90 dakikayı mecliste sizin de oylarınızla siz kaldırınız. O 90 dakikanın kaldırılmasına biz ret oyu verdik. Kredi kartı yöntemiyle ilgili İZBAN'da istasyonlar arasında aynı para kesildiği için iade edildi. İyi niyetinizden şüphe duymuyorum ama size aktarılan bilgilerden şüpheliyim. Biz söylemle değil eylemle hareket ediyoruz Biz meselelere siyasi yaklaşmadık, çözüm odaklı yaklaştık. Açık bir davette bulunuyorum. UKOME'ye sunduğunuz önergeyi getirin. Bu madde de AK Parti ulaşım noktasında destek olmaya devam edecek. Ancak açık ve samimi daveti nezaketle karşılamanızı isterim" ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete