Egeli Gazete

İzmir’de memurlar eylemde Sayıştay zimmet peşinde: Soyer ve bürokratlarına 17 milyon lira kamu zararı çıkarıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi memurları dün ve bugün sosyal denge tazminatı konusunda anlaşma sağlanamadığı için eylemlerde yaptı. Ancak Sayıştay’ın önceki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve imzası bulunan bürokratlarının faiziyle birlikte ödemesi için bu konuda 16 milyon 944 bin lira kamu zararı çıkardığı ortaya çıktı.
İzmir’de memurlar eylemde Sayıştay zimmet peşinde: Soyer ve bürokratlarına 17 milyon lira kamu zararı çıkarıldı
Haberler / Yerel Yönetimler
13 Haziran 2024 Perşembe 13:32

EGELİ GAZETE/UMUT TOKTAŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın memurlara Hükümet’in belirlediği sosyal denge tazminatının üzerinde bir rakama onay vermemesi nedeniyle toplu sözleşme görüşmeleri kilitlendi. Memurlar iki gündür İzmir’de çeşitli eylemlerde bulundu. Öte yandan Sayıştay’ın 2022 inceleme raporunda bu konuyla ilgili olarak  önceki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve toplu sözleşmeyi imzalayan bürokratlara 2022 yılının rakamlarıyla 16 milyon 944 bin lira lira kamu zararı çıkardığı ve bu paranın faiziyle birlikte ödemeleri için rapor düzenlediği ortaya çıktı. 

SAYIŞTAY: KAMU ZARARINDAN BELEDİYE BAŞKANI SORUMLUDUR
Sayıştay raporunda, “4688 sayılı Kanun’un 32’inci madde hükmü yanında 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediye Başkanının görev ve yetkileri” başlıklı 38’inci maddesinin “g” bendinde “yetkili organların kararını almak şartıyla sözleşme yapmak” hükmü ile belediye idaresinin tarafı olduğu sözleşmelerde belediyeyi temsil yetkisi münhasıran belediye başkanına verilmiştir. Bu kapsamda sosyal denge tazminatı ödemesine ilişkin sözleşme, temsilci olduğu idare için bağlayıcılık taşımakta olduğundan, mevzuata aykırı hükümler içeren sözleşmeyi imzalayan sıfatıyla harcama talimatını veren Belediye Başkanının oluşan kamu zararından dolayı sorumluluğu bulunmaktadır” ifadeleri dikkat çekti.

KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARLARI VAR
Raporda ayrıca şu ifadeler de yer aldı: “Sayıştay’ın daha önceki yıllara ilişkin aynı idare  hakkında aynı konuda vermiş olduğu kesinleşmiş mahkeme kararlarını dikkate almaksızın; mevzuata aykırı olarak ödeme yapma konusunda ısrar eden sözleşme yapma yetkisine haiz olan Belediye Başkanı hakkında gerekli inceleme ve soruşturma yapılması için Bakanlığına yazılması uygun olacaktır. 
Belediye ile sendika arasında imzalanan sosyal denge sözleşmesine istinaden memurlara ödenen sosyal denge ödemeleri; Kamu Görevlerinin Genele ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sosyal denge ödemelerinin kamu Görevlerinin Genele ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin “Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” başlıklı dördüncü bölümünün “Sosyal denge tazminatı” başlıklı 1. Maddesinin birinci fıkrası ile “Sosyal denge tazminatı süre uzatımı” başlıklı 6’ıncı maddesinin ikinci fıkrasına aykırıdır. Tavanı aşan miktarda ödeme yapılması sonucu oluşan ve hebası tabloda gösterilen 16 milyon 944 bin 73 kamu zarar oluşmuştur.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete