Egeli Gazete

İzmir’de yanan alanların orman dışına çıkarılması Danıştay’a taşındı: Dilekçeyi Tunç Soyer’in kızı Defne Soyer verdi

İzmir’de geçen ay büyük yangın sonrası yanan 4400 hektar alan yangından zarar gördü. Felaketten 20 gün sonra yanan 95 hektar alanın da içinde bulunduğu toplam 350 hektar alan Resmi Gazete’de yayınlanan kararla orman dışına çıkarıldı.
İzmir’de yanan alanların orman dışına çıkarılması Danıştay’a taşındı: Dilekçeyi Tunç Soyer’in kızı Defne Soyer verdi
Haberler / Güncel
20 Eylül 2024 Cuma 15:43

EGELİ GAZETE-İzmir’de geçen ay büyük yangın sonrası yanan 4400 hektar alan yangından zarar gördü. Felaketten 20 gün sonra yanan 95 hektar alanın da içinde bulunduğu toplam 350 hektar alan Resmi Gazete’de yayınlanan kararla orman dışına çıkarıldı. Bu karara karşı;  Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, EGEÇEP, Tunç Soyer, Arif Ali Cangı, Senih Özay, Suzan Bayrak, Ertuğrul Barka, Uğur Sümer, Nilay Sabuncuoğlu, Murat Fatih Ülkü, Servet Ali Çınar tarafından Danıştay’a sunulmak üzere İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne Başkanlığına yürütmenin durdurulması için başvuru yapıldı. Başvuru evrakını önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kızı avukat Defne Soyer’in mahkemeye sunduğu öğrenildi.

YANAN ORMAN ALANLARININ ORMAN DIŞINA ÇIKIRILMASI KARARININ İPTALİ İSTENDİ
Dava dilekçesinde; “31.08.2024 tarihinde 32648 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 8903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın İzmir İlinde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 6831 sayılı Orman Kanununun ek 16 ncı maddesi gereğince karar verilmiştir." Aynı 375 hektarlık alan ile ilgili alınan Cumhurbaşkanı Kararı’na Danıştay 8. Dairesi 2020/7745 Esasta dava açtığımız ve 04.10.2022 tarihinde yürütmenin durdurulması kararı aldığımız üzere; Kamu eliyle sel ve taşkınlara karşı şehri daha dirençli hale getirmek için ormanlaştırılmış fiilen ve hukuken orman vasfı taşıyan bu alanın orman sınırı dışına çıkarılmasının mümkün olmadığı, çıkarılması durumunda afet oluşturabileceği ve kararın kamu zararı oluşturduğu görüşümüzü tekrar ederek; Bu defa karar alındığı tarihte orman olan 375 hektar alan içerisinde 95 hektarlık alanın yanan orman alanı olduğu ve dolayısıyla Anayasaya aykırılık iddiasının ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesine taşınması gerektiğini belirterek; İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararlar doğuracağı ve açıkça hukuka aykırılık anlaşıldığından, yasal iki koşul da bulunduğu için davalı idarenin savunması alınmadan, teminatsız olarak YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA ve İPTALİNE karar verilmesi taleplidir” ifadeleri dikkat çekti.

Tunç Soyer konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yaptı. Soyer'in açıklamasının tamamı ise şöyle,

Soyer, kararın iptaliyle ilgili dava açtıklarını belirtti. Alanların yapılaşmaya açılacağını belirten Soyer, şunları söyledi:

15 Ağustos’ta İzmir’deki büyük yangından etkilenen alanların da dahil olduğu 375 hektarlık alanın  orman sınırından çıkarılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararının iptali için davayı açtık.

20 yıl önce afetleri önlemek için orman vasfına sahip çıkılan bu alan İzmir’i çevreleyen Yeşil Kuşak’ın bir parçası olarak tüm İzmirlilerin yaşam hakkını korumaktadır. Bugün söz konusu alanın önemi unutulmuştur. Önce 2020 yılında İzmir’de yaşanan depremzedelere konut yapılacağı vaadiyle şimdi ise yanan alanların yanması fırsat bilinerek orman alanı yapılaşmaya açılmak istenmektedir.

Anayasa Madde 169’un  “Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz.” hükmüne rağmen Cumhurbaşkanı Kararının yanan orman alanını orman sınırları dışına çıkarması mümkün değildir.

Takipçisi olacağız. Orman alanlarını korumak, imara ve ranta açılmasını engellemek için ne gerekiyorsa yapacağız.

Davayı birlikte açtığımız kurumlar; Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Egeçep ve diğer dava arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete