Egeli Gazete

İzmirli gazeteciler gündemin perde arkasını araladı

Gazeteci Hanzade Ünuz, emekli maaşlarına yapılan zamda en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu hatırlattı. Ünuz, “Kafamdaki bir soru olarak şunu sormak istiyorum ;yüksek emekli maaşlarından 40 bin lira olan emekli maaşı 15 bin lira artarak 55 bin oldu. Fakat 7 bin 500 olan 10 bin lira oluyor. 13 bin lira olan 6 bin lira oluyor.40 bin liranın aldığı zam, en düşük emekli maaşı bile etmiyor. Burada bir anormallik yok mu?” diye sordu.
İzmirli gazeteciler gündemin perde arkasını araladı
Haberler / Politika
20 Ocak 2024 Cumartesi 17:08

https://www.youtube.com/watch?v=_2sXLZuxhhA&t=184s

Bir TV ekranlarında yayınlanan “Söz Meclisten İçeri” programı Gazeteci Hanzade Ünuz’un moderatörlüğünde ; Ege’de Sonsöz İmtiyaz Sahibi Fatih Yapar, Egeli Gazete İmtiyaz Sahibi Mustafa Yılmaz ve Gazeteci Ümit Yaldız’ın gündemi yorumlamasıyla ilgiyle izlendi. Gazeteci Hanzade Ünuz, emekli maaşlarına yapılan zamda en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu hatırlattı. Ünuz, “Kafamdaki bir soru olarak şunu sormak istiyorum ;yüksek emekli maaşlarından 40 bin lira olan emekli maaşı 15 bin lira artarak 55 bin oldu. Fakat 7 bin 500 olan 10 bin lira oluyor. 13 bin lira olan 6 bin lira oluyor.40 bin liranın aldığı zam, en düşük emekli maaşı bile etmiyor. Burada bir anormallik yok mu?” diye sordu.

“BULMACA GİBİ TUHAF BİR DURUM”

Emekli maaşlarına yapılan zammı değerlendiren Egeli Gazete İmtiyaz Sahibi Mustafa Yılmaz, “Türkiye’de 15 milyon emekli var. Bu emeklilerin 2 buçuk milyonu memur emeklisi, 12 buçuk milyonu da BAĞKUR ve SGK emeklisidir. Emeklilik sisteminde yatırılan primlere maaşlar veriliyor. Tüm Türkiye, emeklilere yapılan zammı konuşuyor. Oysaki biz çok daha önceden Bir TV ekranlarında bahsetmiştik. Emekli maaşı devletin sosyal bir yardımı değil. İnsanlarımız 25, 30 yıl ya da 40 yıl prim ödeyerek, o primleri ölçüsünde maaşları bağlandı. Kaç kişin maaşı 40 bin lira? O kadar az ki, emeklinin yüzde doksanı 10 bin lira alıyor. 10 milyon yurttaşa yüzde 42 zam bile yapılmadı. Gerçekten büyük bir adaletsizlik. Kök maaş diye bir şey uydurdular. Kök maaşınıza yüzde 42 zam yapıyoruz dediler, bulmaca gibi tuhaf bir durum. Bu kabul edilebilir bir durum değil. 2016 yılına kadar emeklilerin, Türkiye’deki emeklilerin gayri safi milli hasıla’dan aldıkları yüzde 5.4’tür. Şimdi ise yüzde 2 buçuk. 2016’ya kadar emekli maaşları asgari ücretten yüzde 20 daha fazla. Bugünkü ortamlarda asgari ücret yetersiz ve sefalet maaşı. 60 yıl, 70 yıl boyunca yıllarda emeklilere asgari ücretten fazla verildi. 1999 yılında çıkarılan yasa ve 2008 yılında çıkarılan yasalarla emeklilik sistemi bozuldu. Yavaş yavaş insanlara komik maaşlar verildi. Uzmanlar bu konuda çok uyarıda bulundular. Dediler ki yapmayın büyük toplumsal sorunlara yol açar. Emeklilik sistemi Türkiye’de en başından tekrar ele alınması lazım” ifadelerini kullandı.

“AÇLIK SINIRI, TOKLUK SINIRI BİRBİRİNE KARIŞTI”

Ege’de Sonsöz İmtiyaz Sahibi Fatih Yapar, ise zamların yeterli olmadığını vurguladı. Yapar, “Bu rakam kimseyi memnun etmedi. Kordon’da yemek yenildiğinde 5 bin liranın altında hesap gelmiyor. İnsanlar çarşı pazar dışında hiçbir yere gidemez oldular, aileleriyle gezemez oldular. Özel günleri unuttular, sadece toplumun belli bir kesimi yaşam standardının üzerinde onun dışında herkes tutumlu davranıyor. Emekli maaşıyla ev almak, yatırım yapmak, gelecek kurmak imkanı kalmadı. İnsanların artık geçinmekle ilgili problemleri var. Açlık sınırı, tokluk sınırı, hepsi birbirine karışmış durumda. Bunun dönüşü nasıl olacak bilmiyorum” dedi. “EMEKLİLER NASIL HAYATTA KALMALI?” Gazeteci Ümit Yaldız da şöyle konuştu: “Türkiye’de büyük çoğunluğu 10 bin lira ile geçinmeye çalışıyor. Belki kırsalda, köyde Anadolu’da aç kalma mümkün olabilir. Daha sosyal hayatın olmadığı, Kordon’da yemek yemek durumunda kalmadığı zaman olabilir. Bir kahvehaneye gidip arkadaşınıza çay ısmarlasanız 150-200 lira bırakıp geliyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı, yancılara çay olmadığını açıkladı. Çünkü çay 15 lira olmuş. O yüzden geçinme kelimesi çok yanlış. Hele kira olunca… Bu durumun matematiği yok. İşin içinden çıkılacak gibi değil. Konuşacak konumuz aç kalma, hayatta kalma olmalı. Emekliler nasıl geçinir değil, nasıl ölmezler olmalı. 10 bin liraya ne yerler ? Elektrik, doğalgaz, kira… Sayın Cumhurbaşkanımız, garip gureba oylarıyla ayakta duruyor ve o oylarla geldi. İstanbul’un kenarlarından, varoşlarından gelen yoksul kesimin desteğiyle siyasi hayatına adım atıp tutundu. Ben araştırmalarda da görüyorum hala yoksul kesim arkasında duruyor. Son 3-4 yıldır süreçte ekonomik anlamda bir sürü yanlış atılan adımların bedelini öncelikle asgari ücretli ve emekli vatandaşlar üzerinden tahsil ediyor devlet. Tasarruf oradan yapılıyor. Kılıçdaroğlu döneminde konuşuluyordu. Emekli 128 milyar doları ödüyor” Dağ’ın İzmir adaylığı masaya yatırıldı “Söz Meclisten İçeri” programında AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Hamza Dağ’ı açıklaması tartışıldı. Gazeteci Hanzade Ünuz’un moderatörlüğünde ; Ege’de Sonsöz İmtiyaz Sahibi Fatih Yapar, Egeli Gazete İmtiyaz Sahibi Mustafa Yılmaz ve Gazeteci Ümit Yaldız’ın gündemi yorumlamasıyla Bir TV ekranlarında yayınlanan “Söz Meclisten İçeri” programı dolu dolu geçti. Hamza Dağ’ın AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olması, “Söz Meclisten İçeri” programında ele alındı. Hamza Dağ’ın İzmir’de bilinen birisi olduğunu vurgulayan Gazeteci Hanzade Ünuz, Dağ’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olarak açıklanmasını Ümit Yaldız’a sordu.

YALDIZ: AK PARTİ’NİN OYLARI İZMİR’DE KADEMELİ YÜKSELDİ

Gazeteci Ümit Yaldız, “Hamza Dağ’ın aday olacağını yaptığımız araştırmalarda görüyorduk. Dağ’ın özelliklerinin nasıl İzmir’e denk düştüğünü aktardık. İzmir, gevrek, boyoz ve CHP ezberini taşıyor. Ancak böyle değil. İzmir’de 3 milyon geçerli oy var. Ancak 1 milyonunu AK Parti alıyor. Ülkenin içindeki siyasal kutuplaşma, İzmir’in belli alanlarda görünüyor. Merkez, seküler ve daha ideolojik İzmir, Erdoğan’ın da aklındaki. Ancak Hamza Dağ’ın da yaşadığı, oturduğu Bayraklı Gümüşpala, Gültepe, Kadifekale, Mevlana gibi hiç de azımsanamayacak kitlenin yer aldığı, belediye hizmetlerin görece daha az alındığı yerler var. İzmir’in içinde 2 tane İzmir var. Dikili, Foça, Karaburun, Urla, Çeşme gibi yerleri birinci İzmir’e katmak gerekiyor. Ama tarımsal altyapısı olan milliyetçi, muhafazakar seçmenin son dönemlerde yüksek ortalamalarla sandığa yansıdığı bir İzmir daha var. Bergama, Kınık, Kiraz,Tire, Bayındır, Torbalı, Menemen’de de 2014’ten itibaren kademeli olarak yükseldi.

YAPAR: HAMZA DAĞ SORUNLARI BİLİYOR

Ege’de Sonsöz İmtiyaz Sahibi Fatih Yapar, şunları belirtti: “Birinci İzmir dediğimiz yer; Mavişehir, Alsancak, Göztepe herkesin daha merkezde gördüğü alanlar. Ancak hizmetlerle ilgili çok ciddi problemler var. 1800’lü, 1700’lü yıllarla ilgili haberler yapılıyor. Her yağmurda İzmir’in sahil bölgelerini su basıyor. Azıcık deniz kabardığında Kordon sular altında kalıyor. Proje ve yetersiz yerel yönetimler problemi var. Hamza Dağ bence kampanyayı hizmetsizlik ve hizmet yapabilen irade üzerinden ifade edecek. Dağ, İzmir’de sağlıklı bir şekilde seçim sürecini yöneteceğine inanıyorum. Sorunları zaten biliyor.”

YILMAZ: GEÇMİŞTE CHP’DE SEÇİM KAYBETTİRENLERDE OLDU

Seçimleri zorlu geçeceğine işaret eden Egeli Gazete İmtiyaz Sahibi Mustafa Yılmaz, “Bu seçimler çok karışık. Geçmişte CHP’de seçim kaybettirenlerde oldu. Bu tür davrananlar çok kınandılar. Tunç Soyer’in yaşadığı çok zor bir süreç var, kıvranıyor. Kendini genel merkeze anlatmaması, sesini duyuramaması bir çırpınıştır” dedi.

“DAĞ, AK PARTİ İÇİN MÜKEMMEL BİR ADAY”

Tunç Soyer’in DEM Parti ile birlikte hareket edeceği yönünde çıkan haberleri yorumlayan Yılmaz, “Günlerce İzmirliler bu durumu konuştu. Yalanlanmayan haber, doğrudur. Bu durum gazetecilik ilkesidir. Hamza Dağ, AK Parti için mükemmel bir aday olabilir. Teşkilattan gelmiştir, gençlik kolları başkanlığı yapmıştır. Çok genç yaşlarda milletvekili görevini yapıp, genel başkan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Tavrıyla, kimliğiyle, beyefendiliğiyle çok başarılı bir siyasetçidir. Kendi kulvarında, kendi partisi için gelecek vaat eden birisidir. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığını kazanma iddiası başka bir şey” açıklamasında bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete