Egeli Gazete

NASA’dan İzmir yangını tespiti: 4400 hektar alan zarar gördü

NASA, İzmir’e üç gündür kabusu yaşatan Karşıyaka yangınında 4400 hektar alanı etkilendiğini tespit etti
NASA’dan İzmir yangını tespiti: 4400 hektar alan zarar gördü
Haberler / Güncel
18 Ağustos 2024 Pazar 18:46

MUSTAFA YILMAZ/EGELİ GAZETE-İzmir’in Karşıyaka ilçesinde başlayan Çiğli, Bayraklı ve hatta Bornova sırtlarına yayılan yangın bugün güç de olsa kontrol altına alındı. İzmir yangınından zarar gören bölgenin haritasını yayınlayan NASA 4400 hektarlık alanın zarar gördüğü tespiti yaptı.

Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temslicisi Orman Mühendisi Ahmet Kenan Öztan, NASA'nın FIRMS sistemi (Fire information for resource management system) (Kaynak yönetimi için yangın bilgi sistemi) verileriyle yayınlanan haritada Karşıyaka yangınından 4400 hektar alanının zarar gördüğünü açıkladı. Sahanın büyüklüğüne dikkat çeken Öztan, “Hem Büyükşehir Belediyesine bağlık ekipler hem de Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri çalıştı. Ama alanın büyük olması nedeniyle koordinasyon eksiklikleri olabilir. Rüzgarın hızı da önemliydi” dedi.

YER EKİPLERİ YETERSİZ

Kamuoyunda yangını hava araçlarının söndürebileceği yönünde yanlış bir algı olduğunu vurgulayan Öztan şöyle konuştu: “Yangını yer ekipleri söndürür. Geçmişti Orman Genel Müdürlüğü’nde yangınlarla mücadele için 15 bin kişi vardı. Bu sayıyı 5 bine düşürdüler. Şimde 10bine çıkarmak için çalışma başlattılar. Ama yine yetersiz. Arasözler gidiyor 1 ya da 2 kişiyle. Taşıdıkları hortum 500 kilo. En az 5 kişinin taşıması gerekir. Ben de Orman Müdürlüğünde görev yaptım. Ekiplerimizi kendimiz seçerdik. Askerliğini komando olarak yapmış ormanı bilenlerden seçerdik. Ama şimdi hizmet alımıyla çalıştırıyorlar. Yangını görünce bırakıp kaçanlar bile var. Baştan sona tutarsızlık.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete