Egeli Gazete

O müzeye 'Attila İlhan' adı verilmeli

2021 Yılının Eylül ayında İzmir’in Bornova İlçesi’nde açılan Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin adının “Attila İlhan Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi” olması için başlatılan imza kampanyasına 209 kişi katıldı. Kampanyaya öncelik eden sanatçılar müze önünde bir  açıklama yaptı.
Player yükleniyor...
Haberler / Kültür Sanat
8 Şubat 2022 Salı 23:28
İzmir’de açılan Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin adının “Attila İlhan Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi” olması için imza kampanyası başlatılmıştı. Kampanyaya 209 imza ile ülkenin tanınan yazar, şair, sanatçı ve gazetecileri destek verdi. Müze önünde Şair- Yazar Hidayet Karakuş açıklamada bulundu. 2021 Yılının Eylül ayında İzmir’in Bornova İlçesi’nde açılan Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin adının “Attila İlhan Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi” olması için başlatılan imza kampanyasına 209 kişi katıldı. Kampanyaya öncelik eden sanatçılar müze önünde bir  açıklama yaptı.   Dünyada örnekleri var... Konuyu Hidayet Karakuş ve Hasan Zeki Sungur ile birlikte gündeme getiren ve bu konuda kampanya başlatılmasına öncülük eden yazar Recai Şeyhoğlu; “Dünyanın çeşitli ülkelerinde tanınmış yazarlar ve şairler adına açılmış anı evleri ve müzeler bulunuyor. Frankfurt’taki Goethe Evi ve Müzesi, Tebriz’deki Şehriyar’ın Edebiyat Müzesi gibi… Bu yapılar, bulundukları kentin edebiyat ve estetik kültürünün yaşandığı ve geliştirildiği izlenimini veren kültürel mekânlar oluyor. Edebiyat müze kütüphaneleri bulundukları il ve çevre illerde doğmuş ya da uzun yıllar yaşamış, o yöre ile bütünleşmiş yazarların yapıtları ile kendileri hakkında yazılmış çalışmaları bünyesinde bulunduran ve 'Uzmanlık kütüphaneleri' olarak hizmet veren kurumlardır” dedi. Karakuş'tan açıklama... Şair Yazar Hidayet Karakuş’un okuduğu açılamada Attila İlhan’ın isminin bu müzeye çok yakışacağı belirtildi. İşte o metin… “Bornova’ya Attila İlhan Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi istiyoruz! Kültür Bakanlığı’nın Diyarbakır’da Ahmed Arif, İstanbul’da Ahmet Hamdi Tanpınar, Ankara’da Mehmet Akif Ersoy, Kütahya’da Evliya Çelebi, Trabzon’da Muhibbi, Erzurum’da Erzurumlu Emrah adına Edebiyat Müzesi Kütüphaneleri açmasını önemli bir kültür tasarısı olarak görüyoruz. Bu uygulamayı destekliyoruz. 2021 Eylül ayında Bornova’da açılan Edebiyat Müzesi Kütüphanesi ise adı İzmir’le özdeşleşen bir şair ya da yazar adıyla açılmalı… Attila İlhan adı İzmir ile özdeşleşmiş bir şair, yazar, çevirmen ve düşünürdür. Edebiyat Müzesine onun adı yakışacaktır. Biz yazarlar, şairler, edebiyatçılar, edebiyatseverler olarak Bornova’da açılan Edebiyat Müzesi Kütüphanesi’nin adının Attila İlhan adıyla anılmasını istiyoruz. Bu konuda Türkiye genelinde 209 kişi bizimledir. PEN, TYS, bilim çevreleri de bizimle… Kültür Bakanlığı bunu dikkate alarak kısa zamanda Edebiyat Müzesi Kütüphanesi’ne Attila İlhan ismini vermesini bekliyoruz.” Bakanlığın yanlıştan döneceğine inanıyoruz Recai Şeyhoğlu ayrıca; “Attila İlhan adına İzmir’de bir edebiyat müze kütüphanesinin açılmamış olması, beni hep düşündürmüştür. Körfez vapurlarından birine adı verilmiş olan Attila İlhan, şiirleriyle İzmirli’nin gönlünde taht kurmuşken, büstüyle İzmirlilere selam verip dururken adı, açılan bir edebiyat müze kütüphanesinden esirgenmiş. Vakit geçmiş değildir, Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu hatasından dönmeli ve Bornova’daki köşkte onun adını yaşatmalıdır” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete