Egeli Gazete

Özel: İsrail ve Yunan bankaları çiftçimize Ziraat Bankasından daha ucuza kredi verip ipotek ediyor

İsrail ve Yunan bankalarının Türk çiftçilerine Ziraat Bankası’ndan daha ucuza kredi verdiğini vurgulayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Ziraat Bankası’ndan daha uyguna Yunan Bankası ya da İsrail sermayeli bankalar tarımsal kredileri veriyorlar. Sen çiftçinin faizini silmezsen, ona tarımsal destekleri vermezsen ve günü geldiğinde de onu başkalarına ipotek ettirirsen işte esas beka sorunu budur” dedi.
Özel: İsrail ve Yunan bankaları çiftçimize Ziraat Bankasından daha ucuza kredi verip ipotek ediyor
Haberler / Politika
9 Haziran 2024 Pazar 16:23

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE-CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hükümet’e tarım politikaları üzerinden yüklendi. Bornova Belediyesinin Beşyol Köyü’nde düzenlediği Kiraz Festivali’ne katılan Özgür Özel, “Ziraat Bankası’ndan daha uyguna Yunan Bankası ya da İsrail sermayeli bankalar tarımsal kredileri veriyorlar. Sen çiftçinin faizini silmezsen, ona tarımsal destekleri vermezsen ve günü geldiğinde de onu başkalarına ipotek ettirirsen işte esas beka sorunu budur” dedi.

ZİRAAT BANKASI ZENGİNE KREDİ YETİŞTİRİYOR
Ülkemizde her 4 genç çiftçiden biri bu işi yapmak istemediğini, bırakmak istediğini söylediğini ifade eden Özel  şöyle konuştu: “ Çiftçilerin yaş ortalaması 58 olmuş. Artık sadece yaşlıların yaptığı, 4 gençten üçünün toprağı, köyü, çiftçiliği bırakmaya niyetlendiği bir süreç. Ekilen, dikilen arazinin Hollanda kadarını Türkiye son 20yılda kaybetti. Topraklarımızın yarıya yakını ipotekli. Bazı kentlerde dörtte üçü. Ama her yerde Yunan sermayeli ya da İsrail sermayeli bankalar, firmalar en uygun tarım kredisini veriyorlar. Bu son derece stratejik bir adım. Ziraat Bankası kötü yönetiliyor. Ziraat Bankası zenginlere kredi yetiştiriyor. Çiftçiye gelince düşük faizli tarımsal kredide kuyruk var. Günde iki kişi ya yararlanıyor ya da yararlanamıyor. Hal böyle olunca Ziraat Bankası’ndan daha uyguna Yunan Bankası ya da İsrail sermayeli bankalar tarımsal kredileri veriyorlar. Sen çiftçinin faizini silmezsen, ona tarımsal destekleri vermezsen ve günü geldiğinde de onu başkalarına ipotek ettirirsen işte esas beka sorunu budur. Biz bu beka sorununu görüyoruz. Çözmek için de kolları sıvayacağız. Çiftçilerimizin son bir yılda borçları yüzde 88 artmış. Çiftçilerimizin toplam borcu 652 milyar TL’ye ulaşmış durumda. İki katına çıkmış durumda. Çiftçi geçen seneye kadar ne kadar borçluysa bu yıl onun iki katı sıkıntılı. Aslında çare tarımsal desteklemenin arttırılması. 2004 yılında kanun çıktı. Kanuna göre gayri safi milli hasılanın yüzde birinin çiftçilere tarım desteği olarak verilmesi lazım. Ama binde ikisini bile vermiyorlar. Tam 20 senedir verilen sözü tutmuyorlar. Bu sene gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i 410 milyar TL. Bu 410 milyar TL destek olarak çiftçiye dağıtılacak olsa sorunların çok büyük bir kısmı çözülür. Bu para bankalardaki tarımsal kredilerin faizini kapatmaya, kredileri 5 yıla yaymaya yetiyor hatta artıyor. Bu çiftçinin yüzünü güldürmek için Türkiye’nin tekrar kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olması için toprakların ekilemez biçilemez hale gelmemesi için Türkiye’de kıtlık olmaması için tarımda dışa bağımlı olmamamız için çıkardığınız kanuna uyun yeter.”

,

ÇİFTÇİ SAYISI 20 YILDA 500 BİN AZALDI

Ülkemizin dünya kiraz üretiminde birinci sırada olduğunu hatırlatan Özel  “Kirazın da en çok üretildiği iller arasında İzmir ve Manisa en ön sıralarda yer alıyor. Ancak kiraz üreticisi artan gübre fiyatlarından dolayı, mazot fiyatlarından dolayı, ilaç fiyatlarından dolayı işçilik fiyatlarından dolayı zor zamanlar geçiriyorlar. Hem üreticimizin sorunlarını çözmek, Hem verimi arttırmak, Hem de ihracatı arttırarak herkesin yüzünü güldürecek iyi tarım uygulamaları yapmak mümkün. Bunun için üretici lehine kalıcı düzenlemeler yapmak gerekiyor. 2003 yılında 2.8 milyon çiftçimiz varken, 21 yıl sonra bugün 2.3 milyon çiftçimiz var. Yani yarım milyon çiftçi kayıp. Çiftçiliği bırakmış. Ne olmuş? Asgari ücretli işçi olmuş. İşsiz olmuş. Sokakta geçimini arayan, gündelik çalışanlara dönüşmüş. Soma’da işçi olmuş, madenci olmuş. Günü gelmiş canını vermiş. Türkiye’nin nüfusu 20 yılda 20 milyon artıyorsa 63 milyondan 84 milyona çıkıyorsa, yılda 1 milyon nüfus artarken 20 yılda 500 bin çiftçi kayboluyorsa işte her şeyden beka sorunu çıkaranlar var ya. CHP gelirse beka sorunu olur diyenler şuraya baksınlar. Bugün Türkiye’de nüfus 20 milyon artarken yarım milyon çiftçi kayıp. Oysa ki orana göre çiftçi sayısının bir o kadar daha artmış olması gerekirdi” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete