Egeli Gazete

Seferihisar’ı mahkeme kararı da kurtaramadı: Tarım, orman ve zeytin alanına kurulacak santrale yeniden ÇED izni verildi

Seferihisar Orhanlı ile Menderes’in Yeniköy Mahallerinde verimli tarım ve orman alanında başlatılan jeotermal ve güneş enerjisi santral çalışmaları büyük tepkiye neden olmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de destek verip “Bizi ezip, geçemezler” diyerek destek verdiği tepkiler sonucunda 10.04.2023 tarihli İzmir 3. İdare Mahkemesi kararı ile projenin “ÇED Olumlu” kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Ancak İzmir Çevre İl Müdürlüğü aynı alanda santraller için yeniden ÇED izni verdi.
Player yükleniyor...
Haberler / Genel
4 Ekim 2023 Çarşamba 08:00
UMUT TOKTAŞ/EGELİ GAZETE-Seferihisar Orhanlı ile Menderes’in Yeniköy Mahallerinde verimli tarım ve orman alanında başlatılan jeotermal ve güneş enerjisi santral çalışmaları büyük tepkiye neden olmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de destek verip “Bizi ezip, geçemezler” diyerek destek verdiği tepkiler sonucunda 10.04.2023 tarihli İzmir 3. İdare Mahkemesi kararı ile projenin “ÇED Olumlu” kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Ancak İzmir Çevre İl Müdürlüğü aynı alanda santraller için yeniden ÇED İzni verildiğini açıkladı TARIM, ORMAN VE ZEYTİN ALANI Yayınlanan ÇED raporunda, Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş tarafından yapılması planlanan santrallerde faaliyet yürütülecek alanların orman, tarım ve askeri alan içinde yer aldığı belirtilildi. Milli Savunma Bakanlığının “Askeri Sakıncalı Alana alanın bir bölümünün stratejik bölge içinde kaldığı” yönünde görüş verdiği ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden de mutlaka onay alınmasını istediği bilgisi verildi. ÇED raporunda, “Planlanan proje kapsamında tesis edilecek Güneş Enerji Santrali alanı, Çevre Düzeni Planı’na göre “Orman Alanı ve kısmen Günübirlik Alan”, Tapu Parsel Sorgulamasına göre de “Zeytin ağaçlı bağ”, güncel Corine (Coordination of Information on the Environment – Çevresel Bilginin Koordinasyonu) verisine göre ise “tarım alanı” niteliğinde olduğu aynı zamanda da maliki T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı olan alan içerisinde tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği tespit edilmiştir” ifadeleri dikkat çekti. Yayınlanan ÇED raporunda ayrıca şu bililer de yer aldı: “Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik A.Ş tarafından Seferihisar ve Menderes ilçeleri, Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri mevkiinde 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve yardımcı kaynak Rüzgâr Enerji Santrali (3,6 MWe/1 Türbin), Güneş Enerji Santrali (2 MWe/3,65 ha)] Tesisleri projesi planlanmaktadır. Orhanlı Mahallesi mevkii 105 ada, 13, 14 ve 17 numaralı parsellerdeki tesinin toplam 51.332,23 metrekarelik alanda işletilmesi planlanmaktadır.” 23 KUYU AÇILACAK Proje kapsamında toplam 23 adet jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planlanmakta olup 12 adedinin üretim kuyusu amaçlı, 10 adedinin reenjeksiyon amaçlı jeotermal enerji santralinde kullanımı ve 1 adet arama kuyusunun açılması hedeflenmiştir. Jeotermal kaynak arama (sondaj) çalışmalarının tamamlanması ile birlikte gerçekleştirilebilen kısa süreli (1-3 gün) test (statik sıcaklık ve basınç ölçüleri, water-loss, enjektivite ve üretim testleri vb.) sonuçları doğrultusunda üretim ve reenjeksiyon faaliyeti amacı ile belirlenen kuyu sayılarında değişiklik olması durumunda ilgili kurumlara bilgi paylaşılacaktır.    

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete