Egeli Gazete

Tarih dedektifi: Kervansarayları bulup sanal müze oluşturacak

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, Türk kültürünün izlerini yansıtan, yüzyıllar öncesine dayanan tarihi geçmişe sahip kervansarayları gün yüzüne çıkarmak için harekete geçti.
Player yükleniyor...
Haberler / Kültür Sanat
30 Temmuz 2021 Cuma 11:58
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, Türk kültürünün izlerini yansıtan, yüzyıllar öncesine dayanan tarihi geçmişe sahip kervansarayları gün yüzüne çıkarmak için harekete geçti. Ege ve Akdeniz’deki kervansarayların fotoğraflanması ve bunların sanal müze haline getirilmesi amacıyla proje geliştiren Doç. Dr. Varinlioğlu, drone ve fotoğraf makinesiyle gittiği Antalya’da bir hafta boyunca 10 adet kervansaray gezdi. Bilimsel araştırmaları inceleyip tahmini olarak yerini belirlediği kervansarayları tek tek bulan Doç. Dr. Varinlioğlu, mimari özelliklerini de yansıtacak şekilde kervansarayların fotoğraflarını çekti, video görüntülerini aldı. Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (AKMED) de desteklediği ‘Kervansarayların Sanal Müzesi’ adlı proje, kervansarayların turizme kazandırılmasını ve sanal turlar aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefliyor.   BİN KERVANSARAYDAN 300’Ü BİLİNİYOR İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, projeyi çok önemsediğini ve iki yıl içinde tamamlamayı hedeflediğini söyledi. Doç. Dr. “Bilimsel araştırmalar, Türkiye’de yaklaşık bin tane kervansarayın olabileceği üzerinde duruyor. Şu anda bunların 300 tanesi biliniyor. En büyük amacım, bilinirliği olmayan ya da atıl durumda olan kervansarayların yerinin tespit edilip tarihe kazandırılmasına yardımcı olmak. Antalya’da 10 kervansaray gezdim. Akdeniz, özellikle ticari açıdan önemli bir noktada olduğu için bu bölgede oldukça fazla sayıda kervansaray var. Antalya’da gezdiğim kervsanrayları ilk kez ben bulmadım. Ama bu bölgede keşfedilmeyen yeni yapıların olması muhtemel. Çalışmam bunu da kapsıyor” dedi. KİTAPLAR ARASINDA KAZI YAPTIM Doç. Dr. Varinlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kervansaray, en önemli tarihi zenginliklerimizin başında geliyor. Türklerin ticarete verdiği önemin, sosyal devlet anlayışının ve misafirperverliğinin bir yansıması da kervansaraylar. Ülkemizin farklı yerlerinde bulunan kervansarayları fotoğraflayıp sanal müze haline getireceğim. Böylece, bu yapıların kuşaktan kuşağa taşınmasını sağlayacağım. Tarih yolculuğuna çıkmak, bana huzur ve keyif veriyor. Tarihle başbaşa kalıyorum. Kervansarayları araştırırken kültürümüze ait yeni bilgilere de ulaşıyorum. Kervansarayları bulmak için kasaba ve yer isimlerini araştırdım, bölgeleri inceledim. Adeta kitaplar arasında kazı yazdım. Köylere gittim, oradaki insanlarla tanıştım. Projemi bir an önce tamamlamak için sabırsızlanıyorum. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Kaliforniya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pınar Yoldaş da çalışmalarda yer alıyor ve projeye önemli destek sağlıyor. Kendisine teşekkür ediyorum.”        

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
KÜLTÜR SANAT GENEL GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ EKONOMİ SAĞLIK SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YEREL YÖNETİMLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete