Egeli Gazete

TMMOB uyardı, tedbirleri anlattı: İzmir yangına hazır kıta!

Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Zülal Totan, son zamanlarda artan orman yangınları ile ilgili olarak, “Tedbirlerimizi almış durumdayız. Tüm ekiplerimiz sorumlu olduğu alanı geziyor, köy kahvehanelerinde bilinçlendirme toplantıları yapıyor. Çanakkale’de yangın varken İzmir bölgesi olarak tedbirliyiz” dedi.
Player yükleniyor...
Haberler / Yerel Yönetimler
24 Ağustos 2023 Perşembe 15:15

Türkiye’de 2021 yılından bu yana her yaz mevsimi orman yangınlarına sahne oluyor.

Temmuz ve Ağustos aylarında orman yangını riski sıcaklıkların artması ve buna karşılık yağışların ve hava neminin azaldığı zamanlarda yükseliyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl çıkan orman yangınlarının yüzde 41'i ise bilinmeyen nedenlerle gerçekleştiği belirtildi.

Son olarak, Çanakkale’de günlerdir süren orman yangını, akıllara yangın felaketine hazır olup olmadığımızı bir kez daha akıllara getirdi.

Egedesonsöz’e konuşan Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Zülal Totan, yangınların çıkma sebebinde birinci faktörün insan olduğunu belirtti. Totan öte yandan, iklim krizinin de tüm dünyayı etkilediğini ifade etti.

YANGINLAR HEP ÇIKACAKTIR Totan yangınların tekrar yaşanacağını fakat Türkiye’nin bu konuda mücadele gücünün arttığını vurgulayarak "İklim değişikliği var ama sadece bu Türkiye için geçerli değil. Bütün dünya için geçerli. Önleyemezsiniz, tekrar çıkar. Yangınlar illa ki olacaktır. Ama bizim de mücadele gücümüz arttı ve bundan sonra daha hazırlıklıyız. Teknik ekip ve ateş savaşçıları dediğimiz yangın işçileri alındı, hava gücü desteklendi” dedi.

KÖYLÜLER BİLİNÇLENDİRİLİYOR Yangınların yüzde 99’unun insan kaynaklı olduğunu kaydeden Totan, “Riskli olan bölgeler, yerleşim yerlerine yakın olan bölgelerdir. İnsanlar tarla temizlerken, piknik yaparken bilinçsiz davranıyor. Ülke olarak yangın söndürme konusunda ileri seviyedeyiz. İnsanlar daha bilinçli olmalı. Büyük yangınları 15 günde söndürdük. Bu büyük başarı. Tedbirlerimizi almış durumdayız. Tüm ekiplerimiz sorumlu olduğu alanı geziyor, köy kahvehanelerinde bilinçlendirme toplantıları yapıyor. Çanakkale’de yangın varken İzmir bölgesi olarak tedbirliyiz. Orman teşkilatı kadar özverili çalışan çok az teşkilat vardır. İnsan gücüne ihtiyacımız vardı. O karşılandı ancak insan gücüne her zaman için daha fazla ihtiyaç var. İnsan gücü daha fazla olduğu zaman ekipler daha dinç olur” şeklinde konuştu.

MERCEDES’İNDEN SİGARA FIRLATIYOR Yangınların çıkmasına sebebiyet veren etkenin insanların bilinçsizliği olduğunu aktaran Totan, “Sosyoekonomik durumu fark etmeksizin insanların bilinçlenmesi gerek. Mercedes aracından sigara fırlatıyor ya da piknik yapmaya gidiyor. Camı orda bırakıyor ve bu da sıcaklarda mercek görevi görüyor. Bu bilinç eğitim ve görgü ile açıklanabilir” ifadelerini kullandı. Totan son olarak, belediyenin su tankeri projesini desteklediklerini ve yaygınlaşması gerektiğini söyleyerek yangın söndürmede tüm kurumların iyi niyetli çalışmalar yaptığını vurguladı. Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete