Egeli Gazete

Tugay’dan yanan 4300 hektar alanla ilgili açıklama: İmara açılmasını kabul etmeyeceğiz, art niyetli kurum olursa karşısında duracağız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 15 Ağustos'ta başlayan ve 4 gün süren  İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar mevkiinde çıkan orman yangını ve sonrasında yine İzmir'in çeşitli ilçelerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili Egemenlik Evi'nde basın toplantısı düzenledi. Tugay, İzmir'de toplam 4300 hektar alanın yandığını ve imara açılmasını kabul etmeyeceklerini art niyetli kurum olursa karşısında duracaklarını ifade etti.
Tugay’dan yanan 4300 hektar alanla ilgili açıklama: İmara açılmasını kabul etmeyeceğiz, art niyetli kurum olursa karşısında duracağız
Haberler / Yerel Yönetimler
21 Ağustos 2024 Çarşamba 13:41

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir'in çeşitli ilçelerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili Egemenlik Evi'nde basın toplantısı düzenlendi. Tugay, İzmir'de çıkan yangınlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tugay, İBB'nin yangınlara büyük destek verdiğini aynı zamanda İzmir itfaiyesinin büyük bir özveriyle çalıştığını ifade ederek yangınlarla mücadelede destek veren herkese teşekkür etti. Başkan Tugay, 4 günde toplam 4300 hektar alan yandığını sadece Yamanlar'daki yangıın 3000 hektarlık alan olduğunu söyledi. Bununla birlikte Tugay, yanan bölgelerin imara açılmasını kabul etmeyeceklerini ve art niyetli kurumların karşısında duracaklarını ifade etti. 


"15 Ağustos günü günü, ülkemizin gündemini meşgul eden ve 4 gündür devam eden Yamanlar büyük yangın ve ilçelerde yaşanan yangınlarla ilgili huzurlanızdayım" diyerek sözlerine başlayan Tugay, "Bu yangınlarla ilgili halkımızın kafasının karıştığını gördük. Değerlendirme yapmamız gerektiğini gördüm. Bunları büyük üzüntüyle karşıladım. Bilgi kiriliğini gidermek için cevap vermek istedim" dedi.

Başkan Tugay, "Hepimizin gündeminde olan Yamanlar yangını 14 Ağustos gece 21.00'da ormanlık alanda çıkmıştı. Bugünlerde sizinde bildiği gibi alanın sıcaklığından kuruluğundan yangın çıktığı zaman rüzgarla yayılıyor. O nedenle bölge yangına maruz kaldı. İzmir'de yangın rekoru kırıldı. Orman yangını olduğu için Orman Genel Müdürlüğü yetkili durumda. Bizde itfaiye ile yardım gösteriyoruz. Ancak 15 Ağustos gündüz saatlerinde kuvvetli bir rüzgarla yerleşim yerlerini tehdit edecek hale geldi. Yerleşim yerlerini etkiledi. 4 gün içinde şehrimizde  249 yangın oldu. 20'si orman yangını en büyüğü de Yamanar'daki yangın. Bu yangında 3000 hektar alan yandı. Uydu görüntülerine göre hesapladık. Bu şekilde Yamanlar'da 3 bin hektar alanın yandığını gördük. 4 günde diğer yangınlarla topladğıımızda 4300 hektar alan yandı. Bir kısmı mera bir kısmı maki bir kısmıda zeytin ağaçlarının bulunduğu alan Bayındır'da 300 hektarlık alanda zeytin ağaçları yandı. Bu yangınlar boyunca itfaiyenin ne yaptığı ile ilgili net verilere ulaşamadı insanlarımız" ifadelerini kullandı. 


"BİR İTFAİYE ERİMİZ KIRIK KOLLA ÇALIŞTI"
"Bizler İBB olarak 1577 personel ile müdahale ettik 730'u itfaiye 324 yangın söndürme aracı ile müdahale ettik" diyen Tugay, "Diğer illerden destek geldi. 10 tane ilden destek geldi 41 araç 113 itfaiye personeli yardıma geldi. Bize yardım için destek gönderen belediyelere teşekkür ederim. En büyük teşekkürü bizim itfaiye personelimize. 8 tane itfaiye erimiz yangın söndürme sırasında yaralandı. Birinin köprücük kemiği birinin kol kemiği kırıldı. Kırık kolla çalıştılar. Yangının olduğu her yerde oldular. Bazı evlerin yanmış olmasına rağmen yanmaktan kurtardıkları alanın ne kadar çok olduğunu gördüm. Arkadaşlarımız çok mücadele ettiler ve iş yerlerininn yanmasına engel oldular" dedi.


"İZMİR'DE ELEKTRİK SİSTEMİ SORUNU VAR"
Başkan Tugay, "Bu yangınlar  neden çıkıyor çıkmaya devam edecek mi bu merak ediliyor. Dünyada genellikle yüzde 95'i insan eliyle çıkmış odluğu söylenir. Ancak bizde farklı olarak elektrik sistemi problemi var. Son yangınlarda Menderes'teki elektrik telinin kopmasıyla yangın başlamış Valimiz bizzat açıkladı . Yangınlar ufak sebeplerden çıkabiliyor.Bazı vatandaşların gözaltına alındığını biliyoruz. Ama kimin tam olarak ne yaptığını bizde bilemiyoruz. Piknik yaparken anız yakarken şu bilinmelidir. Yangın çıktıktan sonra ne kadar hızlı yayıldığını biraz gözlemlerlerse anlaşılabilir. Bunlar iklim krizinin sonuçlarıdır. Yaşadığımız yüksek sıcaklıkla ve kuraklıla ilgilidir. Bundan sonra bilineli ki bu yangınlar devam edecek. Sadece bu senenin sorunu olmayacak önümzdeki yılların da sorunu" diye konuştu. 


"KARŞIYAKA'DA YANAN ALAN 14 BİN FUTBOL SAHASI KADAR"
Tugay, "Yangınlar sıkça ormanlık alanda çıkıyor. Daha sonra yüksek sıcaklık kuru hava ve rüzgarla hızlı yayılıyor. Ormana komşu olan tesisler, evler tehlikede bu anlamda risk altında tüm yerleşim alanlarını tekrar gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bunun üzerinde çalışacağız.  Afetler bölgesel olarak gerçekleşiyor. Bizim de yerel yönetimlerin kaynakarını güçlendirmye ihtiyacımız var. Yerel yönetimlere aktarmamız gereken kuvvet ve kaynakları aktarmamız yerine siz karışmayın biz halledeceğiz deniyor. Bu iktidar afetleri yangınları yönetemiyor. Afetleri merkezi hükümet yerel yönetimle koordine olursa daha az zararla atlattabilir. Ankaradan talimatla bu illerin yönetilemez. Yerel yönetimlerin ve yöneticilerle koordine olmalıyız. Biz vatandaşın derdine çözüm bulmaya çalışıyoruz. Karşıyaka'da yanan alan 14 bin futbol sahası kadar" dedi.


"300 TANE İTFAİYE ERİ İÇİN BAKANLIĞA BAŞVURU YAPTIK"
Bakanlığa 300 tane itfaiye eri için başvuru yaptıklarını belirten Tugay, "Belediyemizin itfaiyesini yerleşim birimlerindeki yangınları söndürmek için yapılandırdık bunları yaparken 1500 civarında norm kadrosuna sahip olmamıza rağmen 730 itfaiye eri ile hizmet veriyoruz. 2022 yılında  Belediyemiz 120 tane personel için başvuruyor ama Bakanlık 50 kişi için izin veriyor. Yeni bir başvuru yaptık şimdi 300 tane itfaiye almak için yazdık. Bugün için daha fazlasına ihtiyacımız okduğunu biliyoruz. 300 kişi talep ettik cevabı bütün şehir bekliyoruz" ifadelerine yer verdi. 


"İMARA AÇMAYACAĞIZ"
Başkan Tugay, "Kentimizin konut alanları açısından genişleyeceği alanlar mevcut planlarda yer alıyor. Yeni imara alan açılmasını kabul etmeyeceğiz ve karşısında duracağız. Yanan alanlarda ve şehre yakın bölgelerde yoğun bir ağaçlandırma çalışması en kısa sürede yapılmış olacak. O bölgelerin imara açılması mümkün olmayacak. Bu yolda art niyetli davrandığını gördüğümüz kurumlar olursa, bunu mutlaka halkımız ile paylaşacağız” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete