Egeli Gazete

Urla’da arkeolojik sit ve orman alanı olan 70 hektarlık bölgede taş ocağı için ÇED süreci izni

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Urla’nın Zeytinler Mahallesinde ikinci derece arkeolojik sit ve orman alanında 800 bin ton kapasiteli kalker ocağı ile kırma ve eleme tesisleri kurulması için gerekli ÇED sürecini başlattı. Faaliyet alanının güney sınırına sadece 10 metre uzaklıkta da birinci derece sit alanı bulunduğu belirtildi. Günlük 5103 kg patlayıcı da kullanılacağı ÇED raporunda yer aldı.
Player yükleniyor...
Haberler / Genel
13 Ocak 2022 Perşembe 09:15
Türkiye’de doğal güzellikleriyle dikkat çeken ve en özel bölgelerinden biri olan Urla’da yeni bir taş ocağı için ÇED süreci başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Zeytinler Mahallesinde 70,41 hektarlık ruhsat alanının 25,09 hektarlık alanında yıllık 800 bin ton kapasiteli “kalker ocağı ile kırma ve eleme tesisi” kurulması için gerekli ÇED (Çevre etki ve değerlendirme) sürecinin başlatılması için izin 12 Ocak’ta verdi. Hem arkeolojik sit hem de orman alanı Yayınlanan ÇED raporunda kurulması planlanan kalker ocağı ile kırma ve eleme tesislerinin 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda 2. Ve 3. Derece Arkeolojik Sit ve orman alanında kaldığı belirtildi. Cantürk İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından kurulacak tesisin faaliyet alanının güney sınırında 10 metre mesafede ise 1.derece Arkeolojik Sit Alanı bulunduğu bildirildi. Alanda her gün 5103 kg patlayıcı kullanılacak ÇED raporunda faaliyetler sırasında günlük 5013 kg patlayıcı da kullanılacağı belirtildi. Raporda, “Üretim çalışmaları sırasında makinenin sökemeyeceği sertlikte birimlere rastlandığında patlatma çalışması yapılacak ve kayaç bu şekilde yerinden sökülecektir. Patlatma çalışmalarının yapılabilmesi için gerekli olan patlayıcı madde kullanma izni üretim çalışmalarına başlanmadan önce ilgili mercilerden alınacak ve patlatma faaliyetleri ehliyetli kişilerce gerekli emniyet tedbirleri alınarak yapılacaktır. Faaliyet alanında patlayıcı madde olarak ANFO olarak bilinen Amonyum Nitrat ve Motorin karışımından oluşan madde kullanılacaktır. Bu patlayıcı dinamit ve milisaniye gecikmeli kapsüller yardımı ile patlatılacaktır. Bir patlatma günü için (günlük) 134 adet delik/atım yapılacağı hesaplanmıştır” ifadeleri dikkat çekti.      

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
KÜLTÜR SANAT GENEL GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ EKONOMİ SAĞLIK SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YEREL YÖNETİMLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete