Egeli Gazete

Yanıltıcı bilgiler, bu yılki küresel tehditlerin başında geliyor

Uzmanların üçte ikisine göre önümüzdeki on yıl içinde çok kutuplu veya parçalı bir sistem ortaya çıkacak
Yanıltıcı bilgiler, bu yılki küresel tehditlerin başında geliyor
Haberler / Yaşam
18 Ocak 2024 Perşembe 12:52

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2024 Küresel Risk Raporu, risk algılarına ilişkin yirmi yıl boyunca toplanan verilere dayalı küresel bir tablo konusunda uyardı.

Buna göre bu tablo, insani gelişimde bir düşüş gösterecek ve ülkeleri ve bireyleri zayıflatarak, onları ortaya çıkan ve yenilenen risklere maruz bırakacak. 

Rapor, 15-19 Ocak tarihleri arasında İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen ve "Güveni Yeniden İnşa Etme" sloganıyla önde gelen dünya liderlerini bir araya getiren 2024 Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışı öncesinde yayımlandı.

Rapora göre iş gücü mekanizmalarında, iklimde, teknolojide ve nüfus dağılımında görülen sistemsel değişikliklere bakılırsa küresel tehditler, büyük baskılar oluşturuyor ve bu baskılar, dünyanın bunlara ayak uydurma yeteneğini tüketme ihtimali taşıyor. 

2024 Küresel Risk Raporu, küresel meselelerde iş birliğinin azaldığını ve bu tehditlerle başa çıkmak için acilen yeni yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini gösterdi.

Dünya çapında uzmanların üçte ikisine göre önümüzdeki on yıl içinde büyük ve orta güçler arasında bir rekabetin yaşanacağı çok kutuplu veya parçalı bir dünya sistemi ortaya çıkacak ve bu güçler, yeni kurallar ve kriterler belirleyerek bunları diğerlerine dayatacak. 

Independent Arabia'nın haberine göre Zurich Insurance Group ve Marsh McLennan grupları iş birliğiyle hazırlanan rapor, Eylül 2023'te görüşülen bin 400'den fazla küresel risk uzmanının, siyaset mimarının ve sektör liderinin görüşleri derlenerek hazırlandı.

Raporun bulguları, kısa vadede dünya için ağırlıklı olarak olumsuz gelecek beklentilerinin var olduğuna ve bu beklentilerin uzun vadede artmasının öngörüldüğüne işaret ediyor.

Dünya çapında ekonomistlerin yaklaşık yüzde 30'u önümüzdeki iki yıl içinde küresel felaketlerin meydana gelmesi ihtimalinin artacağını öngörürken, üçte ikisine göre bu felaketler, önümüzdeki 10 yıl içinde meydana gelebilir. 

Dünya Ekonomik Forumu Genel Direktörü Saadia Zahidi, rapora ilişkin yorumunda şu ifadelere yer verdi:

Kutuplaşmayla ve emniyetsizlikle öne çıkan istikrarsız bir küresel sistem, zorlu iklim koşullarının artan etkileri ve ekonomik belirsizlik hali; yanlış ve yanıltıcı bilgiler gibi risklerin yayılma hızını artırıyor. Bu sebeple dünya liderlerinin birlikte çalışıp kısa vadeli krizlere karşı mücadelede iş birliği yapması ve daha esnek, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelecek inşa etmek üzere gerekli adımlar için sağlam temeller atması gerekir.


Yanıltıcı bilginin ve çatışmaların yayılmasındaki artış

Devam eden geçim maliyeti krizlerine, yapay zeka destekli yanlış ve yanıltıcı bilgilerden kaynaklanan iç içe geçmiş tehlikelere ve toplumsal kutuplaşmaya ilişkin endişeler, 2024 yılına ait risk tablosunda ön sıralarda yer aldı. 

Yanıltıcı bilgiler ile toplumsal huzursuzluklar arasındaki ilişkinin, önümüzdeki iki yıl içinde bazı büyük küresel ekonomilerde yapılması planlanan seçimlerde ön sıralarda olması bekleniyor. 

Ülkeler arasındaki silahlı çatışmalar da önümüzdeki iki yılın en önemli beş endişe kaynağı arasında yer alıyor.

Halihazırda dünyanın farklı yerlerinde yaşanan pek çok çatışmanın varlığıyla birlikte, jeopolitik gerilimlerin oluşturduğu tehlikeler ve toplumsal esnekliğin azalması, çatışmaların yayılmasına neden olabilir. 


Ekonomik belirsizlik ve azalan kalkınma

Risk raporu, devam eden ekonomik belirsizliği ve genişleyen ekonomik ve teknik açığı önümüzdeki yılların en belirgin özellikleri arasında saydı.

Ekonomik fırsatlardan yoksunluk, önümüzdeki iki yıl içinde yüzleşilecek riskler arasında altıncı sırada. Uzun vadede ise ekonomik hareketliliğin önündeki engellerin artması ve bunun da nüfusun geniş kesimlerinin ekonomik fırsatlardan mahrum kalmasına yol açması bekleniyor.

Ayrıca çatışmalardan etkilenen veya iklim risklerine maruz kalan ülkeler de yatırımlardan, ileri teknolojilerden ve yeni iş fırsatlarından uzak kalabilir.

Garantili ve güvenli geçim koşullarının yokluğunda da bireyler; suça, militanlığa ve aşırılığa daha meyilli hale gelebilir. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete