Egeli Gazete

Youtuber Burak Durgun: 'Turizm açısından ülkemizi pazarlayamıyoruz, dünya üzerindeki Backpaker'ları Türkiye'ye çekerek reklam dalgası oluşturmak lazım'

İzmirli Youtuber Burak Durgun, Egeli Gazete'ye önemli açıklamalarda bulundu. Seyehat anılarını ve Egeli Gazete Görsel Yöetmeni Şükrü Akın'ın sorularını yanıtlayan Durgun,"Turizm açısından ülkemizi pazarlayamıyoruz. Dünya üzerindeki Sırt çantalı gezginleri (Backpaker) ülkeye çekmek ve reklam yapmak çok etkili olacaktır" diye belirtti. Burak Durgun, aynı zamanda seyehati esnasında bir kere tamamen soyulduğunu, Brezilya'da ise 5 kere soygun girişimine maruz kaldığını ifade etti.
Youtuber Burak Durgun: 'Turizm açısından ülkemizi pazarlayamıyoruz, dünya üzerindeki Backpaker'ları Türkiye'ye çekerek reklam dalgası oluşturmak lazım'
Haberler / Röportajlar
14 Mayıs 2024 Salı 12:00

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- İzmirli Youtuber Burak Durgun, Egeli Gazete TV'de Egeli Gazete Görüntü Yönetmeni Şükrü Akın'ın konuğu oldu.  3.5 senedir seyehat ettiğini ve yollarda olduğunu dile getiren Durgun, seyehat sırasında başına gelen iyi ve kötü olayları Egeli Gazete TV izleyicileri ile paylaştı. Genç Youtuber Durgun, seyehat sevgisini "Enerjim bitene kadar devam edeceğim" diyerek kaydetti. 


37 ülke gezdiğini ve en etkilendiği ülkenin ise Peru olduğunu söyleyen Durgun, Güney Amerika seyehatinin kesintisiz 2 sene sürdüğünü ifade etti. Yollara düşmesinin nedenini belgeseller ve farklı kültürlerin merakıyla başladığını dile getiren Durgun, "Maceracı ruhum bu şekilde tetiklendi. Keşke daha önceden yola çıkabilseydim" diye konuştu. 


Bambaşka yemekleri tatmak ve farklı coğrafyalarda bulunmanın empati yeteneğinin geliştirdiği ifade eden Durgun, "Farklı insanların yaşantısını görmek demek onlar gibi düşümek. Yani önceden önyargılı olsak da bu bir noktada kırılıyor. Hayata bakış açım değişti"  dedi.
"Aslında çok kısa bir yaşama sahibimiz bu kısa yaşantıyı kavga gürültüyle geçiriyoruz. Başkalarının istediği yaşamı yaşıyoruz. Bir kere durup ben ne istiyorum diye sormalıyız bence..."


"10 BİN KİLOMETRE ÜSTÜNDE YOL GİTTİM"
Gittiği ülkelerde otostop ile ulaşımını sağladığını söyleyen Durgun, "Yerel halk ile iç içe ancak otostop ile olabiliyorum. Yolculuğa başladığından beri ana ulaşım otostop... Uçak çok nadiren kullanıyorum. Bazen otostop çektiğimde birinin evine konuk oluyorum. Böyle güzel kapılar açılıyor. Otostop sayesinde hiç deneyimlemediğim şeyleri deneyimledim" diye konuştu.


"NE BULDUYSAM YEDİM"
Gezdiği ülkelerde yemek yemenin kendisi için zor olmadığını dile getiren Genç Yıutuber, "Yemek konusunda hiç sorun yapmıyorum ne bulduysam yedim. Genel olarak ben bu ülkeye geldim o kültüre ve ağız tadına adapte olmalıyım şeklinde düşünüyorum. Beğenmediğim şeyler de oldu ancak çok nadirdir" diye belirtti.
Yeri geldiğinde hiç bilmediği ve tanımadığı bölgelerde kamp kurduğunu ifade eden Durgun, "Bir tedirgünlik oluyor o her zaman var "Yırtıcı hayvan gelirse" sadece bunun tedirginliği var" dedi.


"PERU'DA 7 GÜNDE 88 KİLOMETRE YÜRÜDÜM"
Peru'da 7 günde 88 kilometre yürüdüğü zorlu rotasını anlatan Durgun şöyle konuştu: "Tüm malzemeleri kendim taşıyorum. Fiziksel olarak yıpratıyor. Bunun dışında mental olarak da savaş veriyorsunuz. Örneğin, Peru'da 7 günde 88 kilometre yürüdüğüm bir dağ yürüyüşü vardı. İlk defa o kadar uzun yürüyüşe çıktım tek başıma. Çok zorlu bir rotaydı. Fiziksel olarak yıpratıyordu. Mental olarak da. Başınıza birşey gelse en yakın köy 5 gün uzaklıkta. Bunun yanı sıra ortama adapte etmeniz lazım kendinizi. 7 gün yürümeniz lazım yoksa bitmeyecek bu rota. Yükünüz var onun dışında yapmanız gerekenler var doğanın tadını çıkarmanız lazım. O dengeyi tutturmak önemli"


"GÜNEY AMERİKA'DA İSPANYOLCA ÖĞREDİM"
Güney Amerika'da İspanyolca öğrendiğini ifade eden Durgun, "Bu seyehatte kendi kendime maruz kalarak İspanyolca öğrendim. Kendimi ifade edecek kadar konuşabiliyorum. Bir ülkeye gitmeden önce orası ile ilgili 50 kelime öğreniyorum. En çok kullanacağım kelimeleri mesela.  Ben buna önem veriyorum gittiğim ülkede en azından o dilde teşekkür etmeliyim. Oradakilerin de hoşuna gidiyor" diye belirtti.


"SIRTIMDA 28-30 KİLO AĞIRLIK TAŞIYORUM"
Gezilerinde yanında taşıdığı ve tüm ekipmanının içinde bulunduğu çantasının ağırlığının 22 kilo olduğunu ifade eden Burak, "Diğer malzemelerle toplam olarak sırtında 28-30 kilo  ağırlık taşıyorum" dedi.


"ŞİLİ'DE TÜM DEĞERLİ EŞYALARIM ÇALINDI"
 Şili'de seyehati esnasında soyulduğunu ifade eden Burak, "Şili'nin Atakama şehrinde bankamatikteyken, sırt çantama kötü kokan bir sıvı sıktı bir adam. Sonra da bana bişey dökülmüş diyerek  peçete verdi. Ben sırt çantamı yere indirince küçük çantamı da kenara koymuştum. Kenarıya koyduğum küçük çantamı değiştirerek kaçıp gittiler. Kimliğim, Pasaportum, tüm param değerli eşyalarımın içinde bulunduğu çantam tamamen gitmişti. Peşine düştüm orada STK başkanıyla tanıştım. Kamera inceledik uğraştık birşey çıkmadı... . Ertesi gün adamı soyulduğum bankanın arka sokağında yakaladım. Polis çağırdım. Evine baskın düzenlendi. Diğer turistlere ait çalıntı eşyalar bulundu ama benimkiler maalesef ki bulunamadı. Çok uğraştım ama maalesef eşyalarıma ulaşamadık" dedi.


"BREZİLYA'DA 5 KERE SOYGUN GİRİŞİMİNE UĞRADIM"
Güney Amerika'da güvenllik standartlarına değinen Burak Durgun, "Güney Amerika'da hiç bir yere tam anlamıyla güvenemezsiniz. Keza Peru'da öyle. Ama Brezilya ve Kolombiya kadar güvenlik tehlikesi yaşamazsınız. En tehlikeli benim gördüğüm Brezilya çünkü Brezilya'da 5 kere falan soygun girişimine uğradım. Soyamadılar. Şili gibi oyunla falan değil direkt saldırıyorlar. Neyseki silah falan yoktu üzerlerinde. Tanıdığımız çok kişiyi soydular. Güney Amerika'ya gideceklere tavsiyem dikkatli olsunlar. Kaldığınız yerde bile tam anlamıyla güvenemiyorsunuz. Dolabıma çift kilit takıyordum" diye belirtti. 


TEK BAŞIMA EĞLENMEYİ ÖĞRENDİM
Seyehatlerini neden tek başına gerçekleştiriyorsun sorusuna Burak Durgun şöyle yanıt verdi:
"Tek gezmenin büyük avantajı var bir kere bütün plan sizde. İstediğiniz planı hemen yapabiliyorsunuz. İİkincisi herkesle iyi anlaşamayabiliyorsunuz seyehatte ben mesela daha çok dağ ve kültürel bölgeleri seviyorum... Bazıları da şehir ve plajları seviyor olabilir. Yani kafa dengi bulmak kolay olmuyor. Tek de eğlenceli oluyor tek başına eğlenmeyi öğreniyorsunuz. Onun da hazzı apayrı. Birileri olunca da ayrı bir haz oluyor tabi"


"TURİZM AÇISINDAN ÜLKEMİZİ PAZARLAYAMIYORUZ, DÜNYA ÜZERİNDEKİ BACKPAKER'LARI TÜKİYE'YE ÇEKMEK GEREKİYOR"
Türkiye turizmine küçük bir eleştiri yapmak istediğini söyleyen Durgun, Türkiye'nin Backpaker (Sırt Çantali Gezginler) tarafından tercih edilmesi gereken bir ülke olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
 "Bizim ülkemiz bence çok güzel ama turizm açısından pazarlayamıyoruz. Bazı ülkeler öyle reklamlar yapıyor ki... Bizim aslında gezip görülebilecek daha çok bölge ve kültürümüz, yemeklerimiz var ama bunu pazarlama konusunda eksikler var. Onlar daha iyi reklam yaptığı için turisti onlar alıyor. Bence dünya üzerindeki sırt çantalı gezginleri "Backpacker" Türkiye'ye çekmek gerekiyor. Reklam dalgası kendiliğinden oluşuyor. Hiç bir gezginden Türkiye ile ilgii kötü birşey duymadım sadece neden 90 gün kalabiliyoruz diyolar. Çok beğendiklerini söylüyorlar"


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete