Egeli Gazete

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Türk: 200 bin stadyum büyüklüğünde bir alanı etkileyen yangınlar tarım üretimini de vurdu

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, Antalya, Muğla ve Aydın’daki yangınlarda 140 bin hektarlık bir bölgenin etkilendiğini belirterek bunun da 200 bin stadyum büyüklüğünde bir alanı oluşturduğunu hatırlattı. Türk, yangınların tarım üretimini de 5-6 yıl boyunca etkileyeceğini açıkladı.
Player yükleniyor...
Haberler / Genel
12 Ağustos 2021 Perşembe 11:15
EGELİ GAZETE-Günlerdir yürekleri yakan görüntülere sahne olan yangınların ağır faturası da netleşmeye başladı.  Antalya, Muğla ve Aydın’da etkili olan yangınlarda 140 bin hektar orman ve yeşil bölgenin etkilendiğini vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk bunun da 200 bin futbol sahası büyüklüğündeki bir alan olduğunu hatırlattı. Üretime olan etkisi en az 5-6 yıl sürecek Söz konusu bölgelerin Türkiye’nin tarım üretiminin de önemli bir bölümünün yapıldığı bölgeler olduğunu hatırlatan Türk şu bilgileri verdi: “Ne yazık bu ağır fatura tarım ürünlerin de yansıyacak. Öncelikle yanan bölgeler arasında ciddi bir zeytin alanı var. Milas, Çökertme ve Ören en önemli zeytin bölgelerimiz arasında. Ayrıca arıcılık da ciddi bir zarar gördü. Kaçabilen arılar da geri dönecek kovan bile bulamadı. Bu yangının etkilerini tarım ürünlerinde en az 5-6 yıl göreceğiz” dedi. Ormanlar tarım için gerekli eko sistemi sağlıyordu Ormanların tarım ürünleri üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu ifade eden Türk, “Ormanlar bu bölgede eko sistemi oluşturmanın yanı sıra mikro klima iklimi sağlıyor. Tarım ürünlerinin, tat, doku ve kalitesi bu eko sistem ve mikro klimaya bağlı. 140 bin hektardaki yangın bu yüzden tarım ürünlerini çok büyük oranda etkileyecek. Önümüzdeki süreçte bunun etkilerini daha da büyük oranda göreceğiz” dedi. [caption id="attachment_47751" align="alignnone" width="536"] TEVFİK TÜRK[/caption] Büyük bir bölge erozyona açık hale geldi Yanan bölgelerdeki ormanların kesinlikle doğal bir şekilde yeniden oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Türk şöyle konuştu: “Fide dikmek çözüm değil. Şu anda orada milyarlarca tohum toprak üzerinde duruyor. Bu tohumlar ilk yağmurda filizlenir. Bir metrekarede onlar tohum var. Doğa kendi kendini yeniler. Ama elbette bu en az 30 yıl sürer. Şimdi hemen temizlik çalışmaları yapılmalı ve erozyona karşı önlemler alınmalıdır. Mevcut toprağa dökülmüş tohumların kaybolmaması için bu mutlaka yapılmalıdır. İkincisi de iklim krizi nedeniyle ekstrem yağışlar alıyoruz. Orman örtüsü yağmur düşme hızını ve yüzey akışını yavaşlatıyordu. Ama şimdi ormanlar yandığı için o bölge erozyona tamamen açık hale geldi. Yüksek yağışlarda hem yerleşim alanları hem de tarım arazileri büyük bir risk altına girer.”  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA ASAYİŞ EKONOMİ SAĞLIK YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ DÜNYA SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete