Egeli Gazete
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’i kim yönetiyor? Vali istiyor, Belediye Başkanı istiyor ama ulaşımda 90 dakika kararı alınamıyor
Mustafa Yılmaz
YAZARLAR
27 Haziran 2024 Perşembe

İzmir’i kim yönetiyor? Vali istiyor, Belediye Başkanı istiyor ama ulaşımda 90 dakika kararı alınamıyor

Tüm kentlerde olduğu gibi İzmir’de de en üst düzey iki yönetici var. Hükümet’in atadığı Vali ve 3 milyon İzmirlinin oylarıyla seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı.

Bu durumda Vali ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın istediği ve onayladığı kararların hemen yürürlüğe girmesi gerekmez mi?

Ama öyle olmuyor.

İzmirli dar gelirli milyonlarca yurttaşa can suyu olacak toplu ulaşımda 90 dakika boyunca aynı ücretin ödemesi kararında bunu gördük.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İzmirliler için 90 dakika uygulaması mutlaka olmalı” dedi ve iki kez UKOME’ye (Ulaştırma Koordinasyon Merkezi) getirdi.

İzmir Valisi Süleyman Elban Yeni İzmir Gazetesi’ne verdiği röportajda, “Yetkim olsa 90 dakika uygulansın isterim” diyor.

Ama bu karar UKOME’de 3 kez reddediliyor.

Ama hem Vali Elban’ın hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın istediği, onayladığı bir uygulama 5 aydır yürürlüğe giremiyor.

***

Dar gelirli İzmirlileri rahatlatacak bu uygulamanın neden olmadığını bir kez daha hatırlatalım.

Aslında konuyu ilk olarak AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ gündeme getirdi.

Daha yerel seçim öncesi dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer uygulanmasını için UKOME’ye önerge verdi.

Ama UKOME’deki Genel İdare temsilcilerinin oylarıyla reddedildi.

***

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine 31 Mart’ta seçilen Cemil Tugay da önergeyi iki kez UKOME’nin gündeme getirdi.

Sonuncusu dün olmak üzere toplam üç kez dar gelirlilere büyük ulaşım kolaylığı sağlayacak uygulama reddedilmiş oldu.Çok sayıda kamu kurumunun engeli var İzmir’de ucuz ulaşıma.

İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, TCDD Taş A.Ş İzmir Bölge Müdürlüğü, DHM İşletme Genel Müdürlüğü İzmir Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlğü 3. Bölge Müdürlüğü, İzmir Bölge Liman Başkanlığı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası.

Tüm bu kurumlar UKOME’de (Ulaştırma Koordinasyon Merkezi) yapılan toplantıda İzmir’de 90 dakika boyunca aynı ücretle toplu ulaşım araçlarının kullanılabilmesi önergesine olumsuz oy veriyor.

Herkes biliyor ki bu kurumların temsilcilerinin İzmir’deki kent içi toplu ulaşımın fiyat tarifesiyle uzaktan yakından bir ilgileri yok.

İzmir’de kent içi toplu ulaşımın A’dan Z’ye sorumlusu İzmir Büyükşehir Belediyesi. Yapımından işletmesine hepsi yerel yönetimde.

Ama iş ücret belirlemeye gelince UKOME devreye giriyor.

Öyle olunca da konuyla hiç alakası olmayan İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü gibi kurumlar belirleyici oluyor.

***

Ama işin en tuhaf tarafı kenti yöneten Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın gerekli gördükleri bir kararı aldıramamaları.

Bu durum da doğal olarak “İzmir’i kim yönetiyor?” sorusunu akla getiriyor.

Çünkü gerçekten ortada açıklanamayan bir durum var.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete