Egeli Gazete

İzmir için büyük tehlike: 30 yıllık emek yandı Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova sel felaketine karşı korumasız kaldı

Karşıyaka’da başlayan ve 3 gün süren yangın 30 yıllık emeği yok etti. Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova yeniden sel tehlikesine açık hale geldiği belirtildi.
İzmir için büyük tehlike: 30 yıllık emek yandı Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova sel felaketine karşı korumasız kaldı
Haberler / Güncel
19 Ağustos 2024 Pazartesi 11:03

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE-İzmir’de Karşıyaka’da başlayan ve Çiğli, Bayraklı ve Bornova sırtlarında 4400 hektar alanı kül eden büyük yangın 3 günde kontrol altına alındı. Ancak İzmir’de 1995’de Laka Deresi havzasında yaşanan ve 65 can kaybına neden olan sel felaketi sonrası başlatılan 30 yıllık çalışmaları yok etti. Karşıyaka ve Bayraklı’nın dere yataklarındaki alanların yeniden sel felaketine açık hale geldiği belirtildi. İzmir Şehir Hastanesi ile 2020 sonrası rezerv alanda yapılan deprem konutlarının da sel tehlikesi alında olduğu tespiti yapıldı.

Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Orman Mühendisi Ahmet Kenan Öztan, 1995’te Karşıyaka sırtlarında Laka Deresi havzasında yaşanan sel baskını sonrası yaşanan felaketi hatırlatarak, “65 vatandaşımızı kaybettik ve büyük bir yıkım yaşadık. O dönemde çözüm arandı ve yamaçların sel ve taşkınlara karşı sahanın ağaçlandırılması çözümü bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Orman Müdürlüğü ve Ege Orman Vakfı çalışmasıyla 30 yıla yakın çalışmayla saha ağaçlandırıldı. Karşıyaka’da yaşanan 3 günlük yangında 30 yıllık bu emek yok oldu. Şimdi Karşıyaka ve Bayraklı yeniden sel felaketlerine açık hale geldi. Biz Şehir Hastanesi ve deprem sonrası rezerv alanda TOKİ konutları yapılırken de itiraz etmiştik. Toprağın geçirgenliği ortadan kaldırılıyor demiştir. Bazıları yeni arsa alanları açıldı diye sevinebilir ama Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova için büyük tehlike var” dedi.

TMMOB RAPORUNA DA GİRDİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu raporunda alanla ilgili şu ifadeler dikkat çekti: ““Tapuda orman olarak kayıtlı Bayraklı İlçesi 2261 ada 59 parselin yaklaşık 360,00 hektarı ve 14,18 hektarlık 37908 ada 2 parselin tamamının evlerini kaybeden vatandaşlarımız için kalıcı konut yapılmak üzere orman dışına çıkarılması için çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu alan; Yamanlar dağından başlayan ve yaklaşık 1.750,00 hektarlık su toplama havzasına sahip Laka Deresi Havzası içinde kalmaktadır. İzmir’de 1995 yılında meydana gelen sel felaketi sonucu yitirdiğimiz 65 vatandaşımızın 58’i Laka Deresi Havzası’ndan gelen sellere kapılarak hayatını kaybetmiştir. Sel felaketinden hemen sonra dönemin orman idaresi yetkililerince yerinde yapılan inceleme sonucunda büyük felaketin yaşandığı Laka Deresi Havzası’nda yüzeysel akışın bertaraf edilmesi için hemen çalışmalara başlanmasına karar verilmiş ve erozyon kontrolü yapılması planlanan toplam 1.326,53 hektarlık hazine arazisi Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilerek orman rejimi içine alınmıştır. Çalışmalar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla dönemin Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’nce yürütülmüştür.  Yapılan binlerce km. teras, yüzlerce m3 kuru duvar eşik, harçlı duvar ve tersip bendi gibi erozyon kontrolü düzenlemeleriyle, dikilen yüz binlerce fidan sayesinde yüzeysel akış kontrol altına alınmış ve olası sel felaketlerinin önüne geçilmiştir. Ancak akla ve bilime göre yapılmış başarılı uygulama sahasında aradan geçen zamanla felaket unutularak sahanın yaklaşık 74,00 hektarlık bölümü 2010 yılında şehir hastanesi yapılmak üzere sağlık bakanlığına tahsisi edilmiş ve inşaatı halen devam etmektedir. Bu defa da belirtilen alanın geriye kalan (3.753,604 m2) 375,00 hektarlık bölümü, 6831 sayılı yasanın Ek.16 maddesine göre orman dışına çıkarılarak depremzedelere kalıcı konut yapılmak üzere Toplu Konut İdaresine (TOKİ) devri yapılmıştır.”

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 Egeli Gazete